Prijava
   

Mali šraf brže vrti

Kada ti treba neko da završiš nešto, često ćeš to pre uspeti preko čoveka na nižoj, nego na višoj poziciji. Oni gore jesu neuporedivo moćniji, ali su se, na tim svojim visinama, odrodili od "baze" i izgubili osećaj da nekome mogu nešto da pomognu, da učine - zašto bi?
A portir, šofer, niži referent, potrčko... jesu na prvi pogled sićušni i nemoćni, ali su često u prilici da mnogo učine, zahvaljujući onim alternativnim međuljudskim odnosima u kolektivu, koji ostaju skriveni od očiju javnosti, ali besprekorno funkcionišu i mogu da daju fantastične rezultate kad se čovek najmanje nada.

- Je li, svega ti, prođe toliko godina, a ja nikako da te pitam: kako si izveo da dobiješ prekomandu u Požarevac?
(Žene već kolutaju očima, ali kasno: izdalo ih šesto čulo, nisu odreagovale na upozoravajuće slovo "V", i sad gotovo. Keyword "vojska" je puštena iz boce, dalji tok sedeljke je određen, bez mogućnosti promene).
- Kako to misliš, kako sam izveo? (Šatro ne razume, a već se sladi.)
- Nemoj da se praviš blesav, znaš dobro na šta mislim! Regrutovani smo zajedno, istog dana dobili poziv, istog dana se javili u kasarnu i obojica bili viđeni da ostanemo tamo kaplari i ostavimo mošnje u onoj hercegovačkoj vukojebini!
- Pa ti i jesi ostao...
- Ali ti nisi! Sat vremena pre polaska voza, javili su ti da se razdužiš i spakuješ, da ideš u prekomandu.
- Aaa, to tebe zanima: kako ti nisi uspeo da izvedeš to isto, iako su ti se svi rođaci, kumovi, prijatelji itd. rastrčali da nađu vezu da pređeš u Srbiju? I to sve na nivou: ništa ispod generalštaba! E, vidiš, zato ništa nisu ni uradili.
- A ko je tebi sredio?
- Jedan vodnik prve klase, tamo, u kasarni.
- E, sad me već...
- Taman posla, najozbiljnije ti kažem. Upoznao čoveka tamo, doneo mu dvatriput pivo iz kantine, učio ga da svira "Crnog leptira" i "Ostani đubre do kraja" i - zbogom Čapljino, zbogom kršu, odoh ja u moju Srbijicu!
- Ma daj, vodnik prve klase?! Mali šraf...
- Eee, burazeru, tolike si godine sprcao u dupe, a ništa nisi naučio: mali šraf brže vrti. Vodnik, vodnik, ali kumče majora iz SSNO-a, onog što pravi raspored za prekomandu...
- Au, jebem te srećnog!

Komentari

joj ja volim priče iz vojske +

Па какво си ти то женско? Ја колико знам, само официрске ћерке воле то да слушају (ваљда зато што су навикле од малих ногу). Све остале добијају горушицу.

Одлична дефиниција. И тело и пример сјајни, по мери +++

Добар је и израз, само што тамо каже "брже врти", а у телу описује да ће сигурније да заврши. Него да не цепидлачим, плус+

eh, frajkor, uvek sam bila mimosvijet

ja prvo pomislio nešto sekusualne konotacije, o kurčini da ne budem prost
+

c c c samo na kurac mislite

Zapravo sasvim suprotno ;)

nmj kosmo osuđivati ljude, ti kao medecinski radnik to treba da znaš

oprosti, sok od zove

c c c samo na kurac mislite

Ахаха, постави вам медецински радник дијагнозу само тако!

frtajkor stara garda razbiva služio je stari kadar

ubo si melodiju koja uz frajkora ide

preko plota udovica jaoooo

Нађе ме музика, ево буђелар се коробеца у џепу, сам оће напоље.
"Лепи Цане има целокупни лепертоар у малом прсту!" ("Музиканти")
Па каже: