Milutinu polutinu

danens 2014-12-05 14:13:11 +0000

Učipiti se, dati Šefu njegov deo koji mu "pripada" zbog pozicije. Još su i naši preci provalili kako funkcionišu sistemi poslovanja na ovim prostorima sa državnim firmama i javnim sektorom. Mada oni nisu imali tako nadrkane i moderne izraze kao korupcija i zloupotreba službenog položaja, pa su morali da improvizuju sa onim šta su u tom momentu mogli da koriste. Tako i dođosmo do ovog izraza.

Bio neki Milutin sreski knez, pa tako voleo sve mnogo da kontroliše i da zna, niko ništa bez njega nije mogao da uradi. Mada ako je neko znao za ovaj izraz a pri tome ćutao, mogao je da konkuriše sa realnim šansama da prođe.

- Jesil video Radoje na opštini istakli oglas da kupuju osam goveda, za obradu zemlje opštinske? Vazda imaš bogatu štalu, misliš li se prijaviti da kupe od tebe?
- Kakvo bre crno prijavljivanje dobri moj Vidoje, ti ne znaš za onu, ako oćeš da nešto u srezu prođe, moraš Milutinu dati polutinu... Nemam ti ja goveda da delim tako svakome!
- Ako ako, mudro zboriš...

----------------------------------------

- Milivoje komšo moj, čuješ li da su tražili da se doteraju sreski putevi? Idi bolan pa pokušaj da dobiješ posao.
- Ma kakav crni posao, ne možeš pored onog našeg Milutina ništa, sve mora kroz njegove ruke proći, tri puta me dosada odbijao! Nemam vremena za gubiti!
- Eee moj jarane, poslušaj ti mene, otidi lepo kod njega, pa obećaj Milutinu polutinu, pa da vidiš kako sve može...

4
21 : 3
  1. Što volim ove iz naroda, dođu mi ko masaža ovde.

  2. Ja sam čuo ovu priču: cura se udala za udovca koji je imao dva sina i s njom dobio još jednoga: Milutina. Kako su bili sirotinja jednog jutra imala je samo dva kuvana jaja na njih trojicu pa je ovako podjelila: vama dvojici po jedno jaje ali dajte svaki Milutinu po polutinu.

  3. Ovo je od jednog pukovnika iz vojske Srbije, prilicno ozbiljno ispricano...

  4. Ja sam čuo ovu priču: cura se udala za udovca koji je imao dva sina i s njom dobio još jednoga: Milutina. Kako su bili sirotinja jednog jutra imala je samo dva kuvana jaja na njih trojicu pa je ovako podjelila: vama dvojici po jedno jaje ali dajte svaki Milutinu po polutinu.

    Ја знам другачију народну причу. Нека жена је имала сина Милутина и три пасторка. Једном је испекла три колачића (три мала хлеба), разделила пасторцима и рекла има: "Ево вам сваком по један колач, али сваки од вас да да мом Милутину по полутину."

Najnovije definicije

Rekli o sajtu

Bez ikakve pompe, Vukajlija se pojavila tokom ove godine i zabilježila skoro deset hiljada rječi u rječniku žargona koje su definisali sami posjetioci. Uzimajući za ime učestalu grešku u govoru kad ljudi zapravo žele da kažu Vujaklija, stvorena je zajednica stvaraoca slenga srpskog jezika i mjesto na kojem posjetioci treniraju svoju kreativnost. Ovaj kreativni ventil vas samo tako usisa i očas posla možete da izgubite sate vremena čitajući duhovite opaske kojim su definisani brojni izrazi iz popularne kulture i govora. Pozicionirajući se između ozbiljnih sajtova kao što su "Metak" i "Vokabular" na jednoj, i zabavnih "Srbovanje", "Kobaja Grande" na drugoj strani, Vukajlija je dokazala da famozni "user-created content" (sadržaj kreiran od strane korisnika) može sasvim lijepo da zaživi i na ovim prostorima. Ovogodišnja nagrada za najbolji sajt prema izboru Biznisbloga odlazi ovom istinskom Web 2.0 projektu kojem u definicijama nije izmakla ni domaća blogosfera!

Biznisblog · 26. Decembar 2007.