Prijava
   

Miran je, možeš na njemu drva cepati

U ne tako davno vreme, mlade majke po selima u Vojvodini su svojoj hiperaktivnoj deci davale čaj od maka. Opšte je poznato da se od glavica maka pravi opijum, pa nije ni čudo što bi se deca umirivala na nekoliko sati od čaja, koji bi i vola oborilo. Majke bi se tad posvećivale svojim poslovima, koje bi mogle na miru da odrade, bez brige oko dečurlije.

Mak je dugo korišćen kao simbol sna i smrti: sna zbog opijuma koji se iz njega ekstrakuje, i smrti zbog njihove krvavo crvene boje. U grčko-rimskim mitovima, mak je korišćen kao dar mrtvima. Mak je korišćen kao amblem na nadgrobnim spomenicima kako bi označio večni san. Ovo gledište je korišćeno u Čarobnjaku iz Oza kako bi se dočarala magična polja maka, jer su uzrokovala da onaj ko pređe preko njih spava zauvek. Drugo značenje i korišćenja maka u grčko-rimskim mitovima je simbol svetle grimizne boje koje označava obećanje uskrsnuća posle smrti.

Inače, selo Aradac, nadomak Zrenjanina, je poznato po proizvodnji maka i opijuma. Postoji urbana legenda da kada se novosađani objašnjavaju gde mu ga dođe Zrenjanin, kaže se "pa to ti je ono mesto pored Aradca" (blagoš mene, ima dosta konzumenata u NS). Prihod domaćinstava je tamo pozamašan, pa ako je neko zainteresovan da se uortačimo oko ovog posla, i napravimo "deal", nek mi se javi. Da se obestrvimo od para.

Mlada majka se žali nekoj babi, kako joj je dete nemirno, i ne zna šta da radi.

"Znaš šta ćero," - baba se nameće ko da je Matija Paunovska (poznata travarka)- "da mu ovo, što ću ti sad dati, skuvaš, i daješ svaki put kad hoćeš da bude miran, ima da ubeuti, možeš na njemu drva cepati !"

Komentari

evo ja sam iz zrenjanina, mozemo da sklopimo posao xD neka njivica u aracu i da pljuste pare xD +