Prijava
 1.    

  Mirenje prijatelja

  Jedini častan potez čovjeka kojem je ukralo ćerku. Priznavanje poraza. I jedini logičan potez, s obzirom da su šanse da vratiš mladu jednake šansama da se zakrpi rupa u budžetu Srbije. Odavanje poštovanja herojskom podvigu đuvegije i mirenje sa sudbinom. Na kraju krajeva nisi Murinjo pa da ne priznaš da si nadmudren. Dokaz da za istinsku ljubav nema prepreka.

  Običaj je takav, da odeš , kao, sa ciljem da vratiš, sopstvenom voljom otetu, ćerku za udaju, pregovaraš sa prijateljim, priprijetiš, mudruješ i na kraju te budući prijatelj ponudi rakijom. E tu je začkoljica! Ako prihvatiš rakiju pomirio si se sa sudbinom i fešta može da počne, ako ne prihvatiš- prihvatićeš jer se mlada svakako ne vraća kući.

  Sjedi sine da ti pričam kako smo pregovarali za Janju kad onomad su je došli njeni vraćati...

  Bilo onako neko bljuzgavo vrijeme, predveče...

  Znali smo da će Janjin ćaća doći da je vrati kući, unaprijed smo se spremali za naporne pregovore, on je trgovac , a ipak nam je zvuk tenkovske čaure okačene umjesto zvona na struzi svima provukao jezu kroz kosti. Došli su budući prijatelji...

  -Ooooo barveče prijatelju, izvolite u kuću, ne morate se izuvati!
  -Nismo mi prijatelji, doš'o sam po ćerku, nema potrebe da se prijateljimo.
  -Čekaj bolan, prika, deder sjedi da prozborimo koju, jeb'o mu ti lepetnjak pa normalni smo ljudi! Oš rakiju! Ženo postavljaj sofru nemoj da se narod ibrati!
  -Ne budi lud, kakva crna rakija, ja bez Janje ne idem.

  Utom se baba upelja...

  -De bolan prijatelju, nemoj onako sjediti, uzmi pite vidiš da je k'o duša, evo i suvarka sam urezala da zamezite malo, more biti da ste se isputili, daleko vam je zaseok. Prijo, pusti njih muškiće neka pričaju, 'oćeš ti pivo , rakiju, varenike...
  -Neću rakiju, a nije mi pivo po volji, sad sam udrobila raljiku varenike, pa me pritislo, da nemaš možda turšije da proguram!
  -Nemam, nismo ove godine imali divljakinja za turšije, 'oćeš Nektar ribizlu?
  -More, pa ćemo poslije vidjeti za ostalo...

  -Žene, nijedne! Idite prebirajte pasulj, ovo su ozbiljne stvari! Recite ostaloj čeljadi pred vratima da se posluže kad je žena iznijela k'o pred kosce! Prika izvoli, 'oćeš rakiju?
  -Neću rakiju, u zavadi smo, i nema t...
  -Vala prile, kako si se nadovezo na tu pitu ne bi se reklo da smo u zavadi, k'o da za se bacaš...
  -Ne prekidaj me! I nisam ja u zavadi sa tvojom pitom. Slušaj, ja sam došao po svoju ćeru, ja sam nju obeć'o drugom, samo što me ovaj tvoj bezijak zajeb'o. Zajeb'o i nju, ona naivna, dijete, šta ona zna...Navuk'o mi sramotu u kuću, neću moći ni na zbor ni među ljude.
  -A prika, težak si ko prikolica đubra! Nemoj džaba larmati i bromzati po kući. Djeca se vole. Nemoj bolan biti nečojek, grota je! Ne bih rekao da je ova tvoja brašna naivna, poskočila je ona za dobrog momka. Mlad je, jak k'o konj. Najprije ćeš se riješiti sramote ako ostaviš mladu đe jest! A uvijek sam ja njemu da uporan jeb. UF IDI ŽENO U PIČKU MATERINU ŠTA ME VAZDA ČEPAŠ POD ASTALOM, ŠTA SAD 'OĆEŠ, JEBLA TE NED'LJA!

  -Ode nešto u kuhinju...Slušaj, skraćuj pregovore kako znaš, prija k'o motorka mješavinu troši, sve pije i sve jede, neće nam ostati mrva za noktom.

  Utom narediše da se dovede Janja koja je bila sakrivena u golubarniku pošto smo očekivali raciju u svinjcu...

  -Janjo ćeri, reci je l' ti milo da ti ostaješ sa ovim ovdje?
  -Jeste oče, što mi milo to mi se i snilo, on se meni doima još od prije tri zbora, nemoj nas rastavljati očiju ti, zagegaću se pod kruškom.

  -Eto prika, čuo si, 'oš sad rakiju pa da se izljubimo i izmirimo?
  -Daj rakiju!