Prijava
   

Moljac iz novčanika

Moljac iz novčanika (Moskus Madeinkinus) je vrsta u razvoju koja se pojavila sa pojavom novčanika u čovečanstvu.
Smatra se da je on evoluirani moljac iz kese (Moskus Izgorekumus), koje su se koristile pre novčanika, i za razluku od svog pretka, koji se razmnožavao na mestima gde je metal (srebro i zlato) ostavilo tek neznatan miris, moljac iz novčanika preferira neznatan, skoro nepostojeći miris papirne valute i gvozdenih kovanica.
Tek kada utvrdi da je novčanik oslobođen monete na duži vremenski period moljac svija gnezdo i polaže jaja iz kojih se za 15-30 dana razvijaju odrasle jedinke.
Sam proces odrastanja ne sme da traje duže od toga, jer novi naraštaj mora da bude spreman da izleti iz novčanika na prvi znak otvaranja istog (da bi zarazio ostale novčanike i produžio vrstu), pre nego što se u njega uvuče njegov jedini prirodni neprijatelj- penzija (Penzitus Crkavitus), akontacija (Akontus Skoroništus) ili plata (Platus Crkohodsmehus).
Primećena je u poslednje vreme globalna infestacija ove vrste, usled vraćanja u ravnotežu ekosistema koji joj najviše odgovara. (Neću da ga imenujem makar crkla!Svi znate o čemu pričam.) Osim toga još se zna da ova vrsta preferira zemlje Balkana, Srednjeg Istoka i Afrike, jer se tu nalaze najveći i najdeblji primerci.