Novinarizam

Mtanic 2011-05-30 01:04:24 +0000

Izraz za bilo kakvu vrstu greške (odnosno gluposti) koje možemo pročitati u novinama, časopisima ili čuti na vestima, a da nije greška u kucanju (odnosno ono što se nekad svaljivalo na štampariju, tj. ljude zadužene za sam proces štampe, pod imenom "štamparska greška"). Posebno se u stvaranju novinarizama ističu zaposleni u TANJUG-u.

- "Srbi i nealbanci" (umesto "...drugi nealbanci")
- "ilegalna trgovina organima" (postoji li legalna?)
- "Redovno majsko zasedanje Svetog arhijerejskog Sabora Srpske pravoslavne crkve počeće sutra u Beogradu sabiranjem arhijereja u tradicionalnom obredu prizivanja duhova..." (treba "Svetog Duha")
- "Institut za tropske i infektivne bolesti u Beogradu potpuno je spreman za eventualnu pandemiju svinjskog gripa u Srbiji." (treba "epidemiju")

4
20 : 4
  1. Pandemija je pravilan izraz.... inace +

  2. Pandemija itekako nije pravilan izraz za okvire jedne države. Pandemija se odnosi na ceo svet. U jednoj zemlji može da izbije samo i isključivo epidemija.

Omiljeno za [1]

Najnovije definicije

Rekli o sajtu

Vukajlija, lijek koji je potisnuo iz upotrebe Edronax, Zoloft, Prozac, Aktivin H i ostale antidepresive. Nuspojave su: grčevi u trbušnim mišićima, suzenje očiju, ludački osmjeh i lako se navući na njega.

Psiholog · 20. Februar 2011.