Prijava
   

Novokomponovani vernici

Oni ce vam pricati price kako im je dolazio opusteno pop za vreme Tita. Naravno, isli su redovno u crkvu onda kad niko nije smeo da prodje pored nje u krugu od 100m...Plasili su se oni, naravno, al nisu hteli da prodaju veru za veceru. Jelte. Oni nisu mogli da nadju posao jer su slavili Bozic. Uvek su u kuci imali sliku svetca. Postili su svaku sredu i petak i naravno sve vece postove.
Sve bi to bilo u redu da je istina. Pravo stanje stvari je bilo otprilike ovako:

1. Pored crkve su samo prolazili na putu kuci od kafane, da je usput zapisaju.
2. Drukali su komsiju muriji kad bi videli da slavi slavu ili neki drugi verski praznik.
3. Umesto slike svetca su drzali sliku Tita.
4. Njihov otac (deda) je bio prvi u selu u disciplini jahanja popa na 200m.
5. Bili su clanovi partije i na sva usta vikali da je religija malogradjanska glupost, izmisljotina zatucanih ljudi.
6. Na badnji dan su z`inat hasali vrucu prasetinu.
I sad me takvi pitaju zasto se ja ne krstim kad prolazim pored crkve...Mrs, stoko!

Komentari

Потпуна истина!
А што да сви виде да се ја крстим? Бог види шта је у мом срцу, а шта људи виде споља, једнако је ономе што и пас види када пролази поред мене.

Потпуна истина!
А што да сви виде да се ја крстим? Бог види шта је у мом срцу, а шта људи виде споља, једнако је ономе што и пас види када пролази поред мене.
Amin!

Баш тако!
"Бог види шта је у мом срцу, а шта људи виде споља, једнако је ономе што и пас види када пролази поред мене."
Свака част брате Сизифе! =)

Nemoj sad da me shvatiš kao da te prekoravam, ali znam i ja gomilu ovakvih i kasno sam u životu otkrio veru. Razmisli, pastir kad izgubi jednu ovčicu pa je ceo dan traži i juri, kad je nađe njoj se raduje više nego onima koje nije izgubio. Nije naše da sudimo pokajnicima, neka ih, neka dolaze ako su iskreni. Ima ko će njihova dela čitati iz velike knjige...

Nije naše da sudimo pokajnicima, neka ih, neka dolaze ako su iskreni.

Naravno, ali ja bih stavila akcenat na ISKRENI.

sasvim tačno, zato sam i napisao baš tu reč...

Бруце, побратиме цветни, већ 15 година идем по манастирима и црквама, прешао сам Србију уздуж и попреко, не осуђујем никога, мада дајем за право након толико година да дам неко лично запажање - превише је позера и глумаца по црквама (а и музејима, дискотекама, библиотекама па и партијама). Хришћанин не треба да се хвали својим подвизима нити да се размеће својом побожношћу,а ми данас имамо прилику да видимо православне (и друге) вернике који су већи хришћани (и католици, муслимани)од апостола. Да не причамо о томе што људи који су тек јуче ушли на врата цркве без пушке и комесара, сада свима читају лекције како се треба крастити и како се молити.
Много верника, зидају се цркве, али хришћанства скоро нигде. Кафане пуне, славе личе на оргије, литургије се слабо посећују, а тренд је постити јер је то и здраво, а и годи линији. ``Превара за Бога`` је лично мој (ах сујета!) израз - посни мајонез, посни сир, посна прасетина, посна пилетина... Бог се праварити не може, иако су ми неки муслимани рекли да Алах не види кроз плочу, па хрсали са мном свињски нарезак. Но, овде аутор говори о овим турбо верницима, што посте и причешћују се као Борис Тадић - шта год да ураде, свима ставе на знање.

А то да треба да долазе у цркву - треба. Само треба и да смање мало свој доживљај и да се више баве врлинама, а мање гимнастиком, јер не волим да гледам стално истурена дупета када се клањају телом, док им дух остаје непокоран пред Богом. Што се покајаних тиче, кајмо се сваки дан, нема ту нових и старих покајника. Сви смо исти, само неки по цркви лове вероломнике и грешнике. Ловци на вештинце. Таквих ме је лично највише страх, будући да себе не доживљавам као хришћанина, јер то је част коју ваља заслужити дугим и плодним животом, а не гомилом речи које се лако уче из књига.

Ja te turbo vernike (kako si ih nazvao) dozivljavam kao decu kojoj su roditelji zabranili da piju rakiju; e sad, roditelja nema, pa udri po rakiji, iako im se od svakog gutljaja povraca....ali, to je tako cool.
Vera se oslikava na dusi, a ne u ocima posmatraca!

Прекрсти се кад пролазиш поред цркве, неће да ти шкоди....

plus,ali mislim da je grof vlatko napisao baš vrlo sličnu defku...

Bili su mi gosti pa ne stigoh da "repliciram". Istu muku mučimo, samo sam hteo da kažem da ne mogu ja da im sudim. Neka ih, ni ja nisam bezgrešan.

Upravo sam hteo da kažem da sam nešto slično pročitao.

Hvala sto si dao link, ne zelim da iko misli da nesto plagiram!!!!!

Браво, лијепо и истинито написавно. Пљас.

МишкоМоравац Прекрстићу се кад ја то хоћу, а посебно када пролазим поред цркве, али на такав начин (душом и срцем, пре него телом) да то не види цела улица и амерички Авакс и шпијунски сателити који ме прате.

Ником не треба судити, већ се треба дочепати власти и пресуђивати. Најстрожије судије смо ми сами и наша дела, а позвани смо да не дајемо ``целив као Јуда``(читај - нећемо бити лицемери). Ако си шизофреник, онда ниси лицемер, него многострука личност, зар не?

Ћути, Јусуфе и иди се клањати.

Mnogo dobro i omiljeno. Trebaju brass balls za ovakvu defku. Bravo, zla jebačice keve.

Ниђе везе, није забавно а и глупо је.

onda kad niko nije smeo da prodje pored nje u krugu od 100m...

Ако изузмемо сеоске инциденте до 1950. године, у ком то периоду Срби нису смели да славе славу и да пролазе поред цркве и слободно изражавају верска осећања и обичаје.

У ком то периоду конкретно?

CUPIC, nisi shvatio poentu. Ja nisam rekla da je to bilo tako, već da ljudi tako govore o tom vremenu (kad je Tito bio na vlasti). Sledeći put ti savetujem da se malo bolje skoncentrišeš dok čitaš.

@CUPIC У периоду после почетка педесетих, када смо престали (мислим на комунистичку власт) да убијамо и бијемо попове, јер нам је била потребна помоћ са запада да бисмо се одбранили од тадашњих претњи са истока (Стаљин). Е, сада, са западом никако не иде упоредо убијање и пребијање свештених лица, али је зато направљен "спољни зид", по коме је био остаркизован из било какве везе са државним службама (јединим постојећим службама) свако ко је имао икаквих веза са црквом. Такође, направљена је и атмосфера по којој је било срамота имати ишта са црквом, па је тај био проглашаван и лудаком. Све до краја седамдесетих није било дозвољено штампати било шта што има везе са црквом.
А што се дефиниције тиче, плус, звезда, пратим

najgora kategorija ubedljivo, dobar zapaz i opis.