Prijava
   

Obadve

Cetiri. Za nepismene dve. Jedna od najzastupljenijih gramatickih gresaka koja veoma ide na ganglije svakome ko primenjuje znanje gramatike srpskog jezika steceno bar do petog razreda osnovne.

Curka: "Joj, vidi kakve su slatke, obadve su kao med",
Postovalac gramatike (i matematike): "Ti vidis duplo? Nema ih cetiri, samo dve!",
Curka: "Pa, to ti kazem, obadve. (kez) Boze, sta je tebi danas?",
Postovalac gramatike (i matematike): "Ma...".

Komentari

Норма признаје "обадве", запатило се.

Pesma od Galije: Digni ruku, digni OBADVE!!! Uvek sam u glavi imao ribu sa četiri ruke, kako čeka na autobuskoj stanici bus za Prištinu...

pa ček, kako se kaže za dve? obe? šta?

totalno sam se zbunio :)

ma srpski pravopis je haos...+

Може и "обе" и "обадве", бар по овом правопису по ком радимо на факсу.

:) E, da jebe rak raka ako je OBADVE normalan izraz. Neka devojka je postavila poster gde umesto shvatati google prvo izbaci sXvatati. Kao one jebeno fore sa W sranjima? Ma, kurac je obadve ispravna rec! I Galija je pravi primer za to, svaka cast, i mene uvek ubiju tim refrenom. :)

Groucho, i meni je sister na faksu, kao i mnogi drugari koje znam... I ne znam nikog ko koristi OBADVE umest OBE. Ne verujem da ce iko i koristiti od vas, buducih profesora i predstavnika srpskog jezika u svetu i kod nas. To ce nas dovesti da EKSTRA ima zvanje epiteta koji moze da zameni bilo koji, bilo kada, bilo gde... Vrh! :)

obadve mu dodje kao pleonazam jer npr: "te dve ribe, obe bi' ih jeb'o"

Ne znam da li je pravilno ili nije, ali OBADVE je toliko usao u govor da je vec nepisano pravilo, ako nije vec pisano.

:) Tacno tako, Lemaja.

Wlex, kaze drug Groucho da je pisano, ali... Onda i JER moze da bude zamena za JE L`. Uh! Od toga me tek zaboli vugla! :)

u pesmama je inače sve dozvoljeno :)
a obadve jeste nepravilno, ali opet, ne ide ni da znači četiri.
ipak plusić:)

Гручо је у праву. Граматички није неисправно рећи обадве. Ни мени се не допада тај израз, користим "обе", али морао сам да ти дам минус због ширења нетачних информација. Требао си прво да провериш. Надам се да се нећеш наљутити.

Oba-dve. Oba- 2. Dve- 2. Oba+dve=2+2. 2+2=4 :)

Stivene, nikada ti necu oprostiti, nikada... Smrc, smrc! :D

Nego, zasto bi, koji kurac, umesto lepo, kratko, kako je bog rek`o, rekli obe, ako nista, bar je krace. Obadve polomis jezik dok izgovoris. Jebem li ga. :)

Obadve je pogresno, ali pobogu koga za to boli kurac (ovo se odnosi na komentar u vezi pesme Galije. Sve je to rock'n'roll :D ).

ma, u redu za pesmu, ako bas mora (mada, mogao je da kaze "digni ih obe"). Za slobodan govor krajnje suvisno.

Не звучи логично, али је исправно. Ако мени не верујеш, поверуј Гручу, он има неки углед на Вуки. Не лупамо безвезе, знамо шта причамо. А синоними никад нису сувишни, обогаћују језик.

"Stivene, nikada ti necu oprostiti, nikada... Smrc, smrc! :D"
:))

Јесте ''обадве'' плеоназам у неку руку, али није неправилно. Дискутовали смо на првој години факса о овоме са лектором из превода.
Јебига, усталило се, као и многи други изрази, нпр. сад су ''задњи'' и ''последњи'' синоними. Званично, па није грешка кад кажеш ''задњи пут''.

Pogresio sam sto sam napisao da je gramaticki neispravno. Nisam pogresio kada sam rekao da je bespotrebno. Jedva cekam kad vam neko bude rekao "Jer da da su extra obadve cipelice?". Setite se mojih reci tad. :) Pokrenucu neku peticiju, pa cete da vidite vi svoga boga, obadvojica! :D

(najezio sam se kada sam napisao "obadvojica")

Хахаха, разумем те.

I to je ispravno? Zadnji? Auuuu... Ja sam umesto indeksa izvadio radnu knjizicu i uleteo u kombinat, pa nisam imao prilike da nastavim sa pracenjem tih promena, a kao mlad djak osnovac bejah takmicar na prvenstvu srpskog jezika. I vise mi se svidja da primenjujem to sto sam mislio da je ispravno, nego to sto je novodostupno. A ja pre neki dan ispravih radnicu Telekoma, rekoh joj da se ne kaze obadvoje... Dobro, nije mi krivo, u sastavu posla im je da se nerviraju. :)