Prijava
 1.    

  Oduzeti pravo glasa

  Pogrdno rešenje upućeno određenim populacionim grupama, ženama, penzionerima, ciganima...
  Obično se donosi pri sabiranju utisaka nakon objavljivanja izbornih rezultata, mada se koristi i u svakodnevnom životu prilikom susreta sa gore pomenutim, u situacijama gde dotični pokazuju pripisivane im osobine.
  Jednom izrečeno ima za cilj da pokaže prezir prema inteligenciji onih kojima je pravo dato, kao i predrasudu da ga koriste u pravcu koji se razlikuje od političkih simpatija od davaoca izjave.
  U sebi krije elemente nedemokratskog, elitističkog i profašističkog ubeđenja.

  - Jbt, kad vidim ove penzinere kako u jatima šetaju po parku nije mi dobro.
  - Zašto?
  - Ojadiše zemlju, država propada, a oni glasaju jer se boje za šaku jada od penzije. A deca što su gladna to ih ne interesuje. Ja bi im svima ukino pravo glasa čim napune 65-tu. Ideš u penziju, uživaj, i nemoj više da odlučuješ za nas.
  - A nemoj tako, a veće staraca u antičkoj Grčkoj, ipak oni imaju iskustvo?
  - Koje bre iskustvo!? To senilno skroz! Taj još za Tita glasa, on ne zna ni da Miloševića nema na listi. Pita se šta ga Mira nije opet pustila da se kandiduje.
  - To nije demokratski! Još ćeš reći da i ženama treba oduzeti pravo glasa.
  - A ne ženama.
  - Vidiš ja bi to rešila drugačije. Ja bih uvela da im je kao penzionerima obaveza jednom godišnje da da odu 7 dana u inostranstvo. Al pod tim mislim zapadna Evropa, kapitalizam i to. I to da bude o trošku države. Da se penzioneri edukuju, da vide kako žive njihove vršnjaci, da im se organizuje neko druženje, da vide fabričke dimnjake koji rade, da ih to seti mladosti. Pa onda glasanje.
  - Jebote, ja ozbiljno, a ti se zajebavaš!
  - Ma ja ozbiljno.
  - Problem je što i ti glasaš. Predomislio sam se. Jebo vas onaj što vam je to omogućio!