Prijava
 1.    

  Ogromni Rus/crnac u američkim akcionim filmovima kao podrška glavnom liku

  Kada u akcionim filmovima čamuge nijesu zauzete dilovanjem droge a Rusi ne rade na izradi nekog oružja za masovno razaranje, preuzimuju uloge ljudi koji ne mogu stati u trokrilni ormar a čija je snaga proporcionalna veličini njihovog tijela.
  Ako je ovakav lik crnac, onda je bivši zatvorenik ili ratni veteran a ako je Rus onda je bivši bokser, pandur ili sumnjiv tip mekog srca.
  Često ujedno i najbolji prijatelj glavnog lika rijetko priča a i kad progovori, tada obično odgovara sa "da" i "ne" na neko postavljeno pitanje iako nije glup pošto često baš na njega pada zadatak da izvuče glavnog lika iz govana ne samo pomoću svoje snage, već dobrim dijelom i pomoću sposobnosti planiranja i snalažljivosti. On je samovoljno živi štit glavnog lika za kojeg je uvijek spreman primati udarce i gotovo uvijek se slaže sa svim prijedlozima istog pa se kao takav može smatrati protivtežom dežurnog džanrizala koje je takođe jedan od sastavnih djelova gotovo svake holivudske postave u akcionim filmovima.
  Njegov zadatak u družini varira od same radnje. Ako se film bavi ratnom tematikom, onda je njegovo glavno oružje bazuka a ako je u pitanju klasični tučaroški film, koristi svoje pesnice da savlada protivnike. Kad se već nalazi u bezizlaznoj situaciji ne treba čuditi ako na trenutak dostigne nivo nevjerovatnih podviga Stivena Sigala tako što podigne najbliži auto i lansira ga sa velikom lakoćom u one koji se nalaze naspram njega.
  Ako ostane živ do kraja filma, onda ide sa glavnim likom na grob nekog drugog lika koji je umro a ako umre onda obično umire kako bi zaštitio protagonistu koji na kraju sa ostatkom preživjele ekipe odlazi na njegov grob.
  U filmovima nikad ne jebe.
  Sve u svemu, relativno gotivan ali generičan obrazac.

  Klasična ekipa dobrih likova bježi od neprijatelja koji ih sustiže.

  A: Drago, požuri! Stižu nas, šta stojiš tu?
  B: odmahuje rukom da odlaze
  C: Drago niga, ne seri brate!
  A: Drago, nemoj to da radiš, sklonište će eksplodirati!
  C: Demn Drago, požuri gengsta!
  B: upućuje im odlučan pogled
  A: D... Drago.
  B: klima glavom

  A i C odlaze i Drago ostaje da se suoči sa 20 kiborg-naci-specijalaca koji ga opkoljavaju.

  B: Aaaaaaaaaaaaah! iščupava najbližu šipku koju bi jedan prosječan čovjek jedva nosio u obje ruke i meće je u desnicu ruku

  Naravno, Drago umire na kraju ali od eksplozije pošto je pobio prijeđašnje jer nije red da tolikog čovjeka savlada nešto manje od njega. Da je umjesto Rusa u primjeru bio crnac, sve bi bilo isto samo bi umjesto "Aaaaaaaaaaaaah!" stajalo nešto tipa: "Daj madafakaz!"