Prijava
   

Open source evangelizam

To vam je kao da vas neko stavi u kavez i kaže vam da se tu slobodno krećete.

Razgovaraju Mika i Laza...

Mika: "Koji operativni sistem koristiš?"
Laza: "Windows, što?"
Mika: "Windows? Pa zašto Windows? Zašto plaćaš tim monopolistama kad imaš Ubuntu? On je besplatan."
Laza: "Ma neka, super je Windows, ima sve što mi treba"
Mika: "Ali oni su kapitalisti! Ti imaš zatvoren um, kao i većina ljudi. Zar ne shvatate da je slobodan softver put ka budućnosti, tu si potpuno slobodan! Ne vežeš se ni za šta, ništa ne plaćaš, dobijaš pomoć od svih, a Windows je zabagovan, sve se plaća i nemaš slobodu izbora!"
Laza: "Brate, ne smeta mi što plaćam, potpuno sam zadovoljan."
Mika: "Ti si brate lud, ti ne znaš ništa!"
Laza: (narednih 15 minuta bira između prijateljstva sa Mikom i svog slobodnog izbora)

Komentari

Au, ala je Laza zatucan korisnik Microshitovog ShitOS-a.
Činjenica je da je Windows beskoristan jer svi pametni su svi pametni programi (john the ripper, dsniff) prepoznati kao trojanci, nema text mod, traje najviše tri godine dok ne počne da se vuče ispod granice upotrebljivosti, pa mora da se reinstalira.
Obrati pažnju malo na besmislene licence sa kojima se slažeš iako ih ni ne pročitaš. Zabranjeno je koristiti program za pravljenje nuklearnih projektila (iTunes), zabranjeno je dissassemblovati program i još mnogo drugih gluposti.

btw, ja koristim i Windows i Ubuntu... moje iskreno mišljenje je da su oba sistema beskorisna... ali nije bitno koji sistem koristiš, bitno je ne praviti frku oko toga

Ubuntu je izuzetno pouzdan i koristan. Nije stvar u pravljenju frke, nego u tome što Microshit drži monopol i što se ljudima bukvalno nameće izbor. U nekim normalnim zemljama, državna administracija prelazi na Ubuntu Linux, baš zato da ne bi monopilistima plaćali licence, a kod nas koriste Windows i još drže nastavu informatike na Windowsu, stavili su Office paket i Delphi kao obavezno gradivo. Oba programska paketa su nečiji proizvod i to vrlo skup proizvod. To što ih mnogo ljudi koristi ne bi smelo da bude razlog da se baš softver za Windows favorizuje, umesto open source programa ili umesto Mac OS-a. Gledam tamo kako ga instaliraju sa keygenom, a nama pričaju da ne koristimo piratske kopije. Nije problem u tome koji šta se koristi već u tome što se uskraćuje izbor. I učiteljica objašnjava prvacima da treba redovno da peru zube, ali im ne nameće koju pastu treba da koriste.

Ma u našoj zemlji se koristi Windows jer je lakši i bliži korisniku, Lindža je nepobediv u oblasti nauke a Windows je isto prilično koristan, većinom u oblasti zabave a i njena proširenost je vrlo značajna. Navodim tipičan primer: televizijska stanica mora imati profesionalne programe za koje se neko gadno pomučio da razvije i, naravno, na kraju ih naplaćuje, a takve aplikacije i hardver koji nije standardan za obične PC računare moraju imati podršku na windowsu. Nego, to nije poenta ove definicije, poenta je preuveličavanje beskorisnosti Windowsa što mi ide na živce, posebno zato što sam isprobao sve moguće programske jezike, okruženja, sisteme da bi na kraju izneo svoju kritiku na celu tu priču i odlučio šta meni i mojim interesima najviše odgovara. Btw, pozdravljam i tvoju kritiku, ispravno si rekao tvoj ugao pogleda na celu situaciju.