Prijava
 1.    

  Opstanak (u GSP-u)

  PATKA (Anatidae) - Najrasprostranjenija vrsta na našim prostorima. Kada uoče predatora svi pripadnici ove vrste formiraju kolonu i upute se ka vratima i migriraju u sledeći autobus.

  MERKAT (Suricatta) - Izvija se visoko iznad svog čopora i sa pažnjom promatra sledeću stanicu. Njegova strategija za preživljavanje zasniva se na njegovom visoko razvijenom čulu vida, posebno je osetljiv na zelenu boju i sposoban je da sa velike udaljenosti razlikuje najfinije nijanse (nikad se nije desilo da pomeša predatora sa npr radnicima komunalnog, saobraćajcima, radnicima vodovoda, iako svi oni imaju uniformu jako slične boje). Kada uoči predatora obaveštava pripadnike svog krda telesnim ekspresijama (komešanjem, vrpoljenjem i dahtanjem) o opasnosti.

  Mungos (Herpestidae) - Odlikuje se izuzetnim refleksima, okretnošću i brzinom. Čim predator zakorači u autobus velikom brzinom se probija kroz gužvu do najbližeg automata gde poništava kartu. Njegove sposobnosti često prkose zakonima fizike, neki smatraju da su ovo čak i eterična bića (zbog njihove sposobnosti da kada je naizgled nemoguće fizički stići do automata oni to učine sa lakoćom), ali to su praznoverice. Iskustvo i vežba su oblikovali sposobnosti ove vrste.

  Lenjivac (Bradypodidae) - Ova vrsta ima na prvi pogled u najmanju ruku čudnu strategiju, ali ona u najvećem broju slučajeva funkcioniše. Po prirodi imaju jako spore reflekse i sklonost da u jako kratkom vremenskom roku zaspe. Kada predator stigne do njih u potpunosti ga ignorišu i isključe svaku komunikaciju sa spoljašnjim svetom. Predator na svaki način pokušava da dođe do plena, ali posle nekog vremena (u zavisnosti koliko je uporan) uglavnom odustane. Nakon toga lenjivac nastavlja sa svojim normalnim aktivnostima.

  Kokoška (Pullus) - Što glasnije sa gestikulacijom krilima. Uglavnom se sreću ženke, mada ima i muških pripadnika ove vrste. Osim razlike u polu teško je uočiti neku drugu razliku. Kada je ugrožen pripadnik ove vrste se trudi da privuče što više pažnje nesnosnom galamom i mlataranjem ("nisam znala da karta kupljena u jednom autobusu ne važi u drugom! pa šta ako je nisam poništila? pa mislila sam da to tako može.. pa nisam ja kriva! što ste smislili tako komplikovana pravila? ko da je bitno, evo poništiću je sad.. dobro evo kupiću trunjavu kartu, kao da je bitno. kako mislite ne može? da nećeš ti da mi zabraniš? ko si ti i šta hoćeš od mene?..." ). Na kraju često se desi da predator prevlada, mada nekad kokoška prođe nekažnjeno.

  Sirena (Serra) - Mislili ste da je mitsko stvorenje? Prevarili ste se! Sirena je itekako stvarna. Postoje samo ženski pripadnici ove vrste i svi su izuzetno atraktivni primerci. Ukoliko je predator muškog pola sirena će ga opčiniti svojim glasom i predator odustaje od gonjenja, neretko će joj sam dati kartu, novac, letovanje, štagod... Uticaj iskusne sirene na slaboumne predatore može otići neslućeno daleko. Međutim ova strategija ne funkcioniše na ženkama, pa tada sirena pokuša sa strategijom kokoške. Zna se da su i pripadnice drugih vrsta pokušale da primene strategiju sirene, ali im to retko pođe za rukom.

  Legenda kaže da će se jednog dana pojaviti nova vrsta (ekstrasens) kojoj će čula biti razvijena do tog nivoa da će znati pri samom ulasku u autobus da li će ga pohoditi predatori i da će samo ako namerava da se vozi do svog odredišta poništiti kartu. Ovo je opštepoznata legenda i dosta ljudi veruje da su baš oni prvi primerak ove vrste. Zbog toga svi kad uđu u autobus kucaju kartu da ih ne bi u'vatila kontrola.