Prijava
 1.    

  Ostati nem

  Jezičko zanemoćanje. Ćutati kao mula u momentu kada je za očekivati reakciju govornim aparatom. Ujedno i nekorektna, prikrivena prozivka osoba sa invaliditetom, tj. nemih ljudi, pritom i podla, jer najčešće nisu svesni korišćenja ovog izraza.

  U svakodnevnom govoru se često upotrebljava i kao izostanak bilo kakvog delovanja koje ne mora imati veze sa govornim izražavanjem - ne pretući onog ko te provocira, svesno ignorisati nečiju uljudnu molbu, slikati se skakajući bombu u hotelu spet zvezdica namerno pored "No dive" natpisa... generalno, ne obazirati se na okolinu koja nalaže drugačije ponašanje.

  Međutim, nakon invazije Pklatova početkom 2016. godine i neverovatnog povraćaja sluha posle ovih paranormalnih događaja, Udruženje gluvonemih Srbije, zairitirano i uvređeno konstantnim slušanjem izraza "ostati nem" na malim ekranima, pokrenuli su peticiju o ravnopravnosti sa ostalim oboljenjima, te je Vlada Srbije dekretom naredne godine, na čelu sa Edvardom Spojenoprstim, a u saradnji sa Ministarstvom kulture i prosvete, donela odluku o ukidanju floskule "ostati nem" kada se ispolje drugačiji simptomi od mutavosti, već podstiče ravnopravno korišćenje i drugih oboljenja tokom izražavanja, kako bi izraz ravnomerno veđao i druge grupe ljudi.

  Pre Dekreta 2017. godine:

  - Kakav oštar faul Planinića nad Teodosićem, očigledna namerna lična, međutim sudije su ostale neme.
  --------------------------------------------------
  - Rekao je da će pozvati policiju, ali sam ostao nem na njegove pretnje i bezbolkom mu izrazbijao šoferku.

  Nakon Dekreta 2017. godine:

  - Kakav oštar faul Ljulja nad Nedovićem, očigledna namerna lična, međutim sudije su ostale astmatične, te nisu mogle dunuti u pištaljku.
  --------------------------------------------------
  - U igru poslednjih deset minuta ulazi veteran Marko Šćepović, evo i prvog kontakta s loptom... ali naš napadač ostaje retardiran.
  --------------------------------------------------
  - Draga, kako je bilo na ispitu?
  - Pala sam, Milice.
  - Pa zar nisi nabudžila sisu specijalno za tu priliku?
  - Jesam, ali profa je ostao erektilno disfunkcionalan na moje poprsje.