Prijava
   

Palanački mentalitet

Obrazac ponašanja karakterističan za sela/opštine/gradove do 30.000 stanovnika, mada se može naći i u mnogo većim gradovima. Ovaj kolektivizam u načinu razmišljanja/delovanja, ogleda se u ismevanju svega što je drugačije od proseka palanke, gušenju individualnosti a razvijanju MASE, lažnom moralisanju, predrasudama, voajerizmu.

- Sede u nekom zapećku, ćute, verovatno jer im je intelekt toliko nizak da nisu u stanju da smisle temu za razgovor. Kada i dođe do tog epohalnog momenta, priča se o Farmi, Dvoru, zvezdama Pinka.
- Šire se tračevi. Ono što danas uradiš u privatnosti svog doma, sutra postaje palanačka senzacija o kojoj priča ceo grad. Komšija je čuo kako se svađaš sa ženom. Posle par sati si za komšiluk krvnik koji joj ne da da živi, a sutra već kruži priča kako je vezuješ lancima za zid.
- Došla je policijska patrola da ti uruči poziv za svedočenje koji nikako ranije da ti stigne jer si promenio adresu. U palanci se vest odmah pronosi u formi informacije da si počinio nekoliko teških ubistava, da si otpad društva, kriminalac koji ima posla sa policijom.
- Palanka uvek ima reči hvale o klasičnoj muzici i umetnosti. "Ma dobar je taj Bahoven, slušala sam ga kad sam bila mala", "Šekspir?? Šekspir je vrh!" al ipak će orgazmična zadovoljstva doživeti uvijajući se uz taktove Seke, i čitajući originalne literarne opservacije zvane "Grabljivica 1 i 2".
- Palanka je u stvari neformalna lokalna verzija BIA-e. Zna sve. Ko gde radi, u kakvim je odnosima sa šefom, kakav mu je izvod iz kaznene evidencije, da l je oženjen/udata, broj cipela, omiljeni ukus Orbita, broj prijatelja na fcb-u, IQ nivo... jednostavno sve!
- Palanka i seks. I broj seksualnih partnera se zna. Ukoliko devojku u razmaku od 5 godina vide sa 2 različita muškarca, odmah se ta 2 množe sa 10, a ona nastoji predstaviti kao okorela fuksa. Kritikuju se i prekratke suknje, preduboki dekoltei, preuske farke.
- Palanka mrzi svakog ko se izdvaja, po bilo čemu. Ako ne koristiš leksiku, jezik palanke, postaješ "neko ko se pravi nešto što nije", "hoće on da bude kulturan haha", itd. Ako kupiš novi auto, lopov si. "Ko će bre sa 300 eura mesečno da zaradi za ovakvu mečku?? Lopovčina!" - reći će. Ako sviraš neki instrument, govoriš par stranih jezika, imaš san da se obrazuješ u inostranstvu, bićeš ismevan zbog "neralnih želja", umesto da "sediš kući i budeš to što jesi".
- Palanka i obrazovanje. Ima raznih pripadnika palanke, od kafe kuvarica, do magistara. Možda su i oni nekad mrzeli palanku, ali ih je život u njoj pretvorio u njene školske primere. Na radnom mestu se igraju igrice, ispijaju kafe, prave duge puš pauze na kojima se šire tračevi. Omiljene teme, naravno privatni životi drugih, i ogovaranje onih koji se po nečemu izdvajaju.
- Palanka i ja: bilo bi me sramota da prepoznam u sebi palanačkog duha. Zato, dole Palanka!

Komentari

Brate, sve istina +

Svaka ti je istinita.
Nema šta da se doda.
Svaka čast!!!

kenjanje kompleksasko... nadji zivot, a ne da te briga ko sta prica ili radi...

klasičan kompleksaš... :) likovi kao ti pričaju o nekome i tome kako živi u "nekom zapećku", a uglavnom su ili sami ili su im dedovi i očevi došle iz neke vukojebine gde ni insekti više ne žive...

"priča se o Farmi, Dvoru, zvezdama Pinka. "... Ma je l' te? Pa gde je kolevka svog šunda i kiča? U prestonici u Belom ti gradu iz kog verovatno pišeš ove gluposti... Ostavi se priča što reče LeProjka i živi život malo, imamo već dosta "pametnih", svaki tebi sličan kao i ti sam nam je preko glave... Kad opanak dobije štiklu... Ništa gore od toga...