Prijava
   

Pančićeva omorika

Picea omorica, relikt iz pradavnih geoloških epoha. U kategoriji velike ugroženosti, jer zbog neprilagođavanja klimatskim i ostalim promenama ima mnoge osobine koje je svrstavaju u drveće sa tzv. lošim takmičarskim sposobnostima.
Pored toga što ne može da opstane u okruženju drugog drveća koje je guši, Pančićeva omorika i sama uništava sebe: obrasta oko svojih mladica, zaklanjajući im tako sunce i sužavajući im prostor za razvoj, pa one uvenu pre nego što uspeju da se razviju.
Često se čuju predlozi da se Pančićeva omorika spasava tako što bi se mladice izmeštale iz svojih staništa u neka druga, gde bi imale bolje uslove za opstanak i razvoj.

Tipično srpski. I u okruženju drugih naroda, i u odnosu prema svojim mladima, za koje na kraju ispadne da je bolje da odu da žive negde drugde, nego da ostanu ovde i budu ugušeni starijim drvećem koje se širi pa ne zna za dosta.
Izgleda da je jedino rešenje za Pančićevu omoriku, ako uopšte misli da opstane, da podnese zahtev za promenu prezimena i državljanstva.

Komentari

Odabrati po kratkom postupku.

типично просеравање -

Nisam znao, poučna definicija.

Previše idealizacije, gosn Frajkore, nisu baš ni svi mladi divna, naivna, vaspitana i neiskvarena bića. Naprotiv... Da ne govorim o nivou neobrazovanja koje postaje sve očiglednije i površnog doživljaja svega. Ali, nije na nama da ispravljamo krive Drine, već da živimo u sebi i za sebe, pomažući drugima tako što im nećemo odmagati

Тачно, Стратимире. Све од А до Ш: и карактерне црте, и образовање, и површност... Чак и "nije na nama da ispravljamo krive Drine". Све потписујем.

И знам да нема никакве користи од констатације да они не постају такви сами по себи, него под утицајима (унутрашњим и спољњим) у којима се формирају као личности. Они нису криви због тога, али они ће испаштати (и већ испаштају).

Ова дефиниција је настала у расположењу после разговора са једним оцем који је осуђивао своју децу и њихове другаре што су такви какви су. Шта се ту може? Више ништа, осим "pomažući drugima tako što im nećemo odmagati", слажем се. Али, ако то каже неко као тај мој познаник (који је довољно одмогао својој деци када им је био најпотребнији, а данас их с некаквим правом пљује и грди), онда немој да ми замериш што не могу да останем равнодушан.

Stigla ih je kletva karlja Startimira

Lepo za citanje, meni gotivna ova analogija

хезно
типично просеравање -

Тешке батине предлажем.