Prijava
   

Parodije na razne filmove

( Ovo ,, parodija'' se NE odnosi na klipove, tipa: bobo smrade, kita u billa, zajecarsko pivo, taribo vest.....ovo se odnosi na filmski zanr )

Kada su se pojavili prvi filmovi koji su ismevali Holivud i tinejdzerske filmove sa uvek istim sadrzajem, tvorci tih filmova nisu ni sanjali da ce sa par dobrih fora kasnije stvoriti sasvim nov zanr.
U pocetku je cela ta prica krenula, kao sto rekoh, sa par dobrih fora, sa umerenim, inteligentnim humorom koji je bio u stanju da ga tvorcu originala zavuce do balcaka, a da i dalje film ostane u fazonu: ko? ja? ma neeeeee.... to su bila originalna, kreativna ostvarenja, puna ironije i zdravog humora i time su zasluzivali odlicne ocene kriticara.
Medjutim, posto su te parodije bile poprilicno niskobudzetne, a u odnosu na ulozeni novac donosile su velike profite, bile su odlican materijal za komercijalizaciju. Milion rezisera su ostvarile jos milion ostvarenja, zeleci da se preko noci vinu do zvezda. A sta se dobija kad se sabere odlicna,kreativna ideja, namenjena ,,odabranom'' krugu ljudi, krugu ljudi koji shvata taj humor + mejnstrim, komercijala? Cist promasaj sa eventualno 2 do 3 scene koje ce vas mozda namejati! Snimljeno je bezbroj filmova, sa vec oprobanim, izlizanim forama, sa gotovo istom glumackom ekipom, sa gotovo uvek istom ,,zrtvom''. Ismevajuci, bukvalno sve, ne pazeci da taj humor ima malo bilo kakve mere, stancujuci parodije na gotovo svaki film, po, kao sto rekoh, istom sablonu, ,,parodija'' je otisla u krajnost i postala ono sto bi trebalo da ismeva:ne kreativnost, sablonski rad i niskobudzetni film za jednokratnu upotrebu.
I tako, jos jedan potencijalan izvor remek dela u svetu komedije se ugasio. Pomalo podseca na neku lepu devojku koja se mlada podala prostituciji i unistila sebe.

Ovako, primera je, nazalost, zaista mnogo. Evo, recimo, malopre mi je drug poslao link za trejler nastavka filma ,,Meet the Spartans'', zove se ,,305'' valjda....Sta da se kaze? Sama parodija ,,Meet the Spartans''je bila ocaj, tuga, a kakav li je tek nastavak kad, kao i vecina nastavaka, uglavnom treba da predstavlja lose interpretiranje ili cak kopiranje dobrih fora iz prethodnog dela...hmmmm... koja je rec za ,,uzas'' u kategoriji ,,katastrofalno glupo''? E, tako nesto.

Komentari

Je l' si gledao nekad ''Spaceballs''?

Mmmmmmislim da nisam....ili jesam, ali ga neznam pod tim imenom.....zasto?

Najbolja SF parodija svih vremena. Po mom mišljenju bar.

Pogledajte Shown of the dead i Hot fuzz. Englezi odradili i prvi je parodija na zombi filmove, a drugi na akcione. Nema onog američkog preterivanja, a ne zna se koji je bolji film.

Štamparska greška u gornjem postu, film se zove SHAUN of the dead... :D