Prijava
   

Pijan ko letva

Izraz koji se koristi da se opise stepen pijanstva kod osobe.
Ovaj izraz je svima jako dobro poznat i cesto je u upotrebi,ali retko ko se zapita kako je on nastao i zasto bas "pijan kao letva".....?

Letva je parce obradjenog drveta,koje mora biti suvo ,zato sto je letva po pravilu tanka i kada bi bilo suprotno ona bi se iskrivila.Kada se letva potopi u vodu ili ostavi na kisi,drvo upije vodu ,naduje se i onda se iskrivi,slicno kao sto se desava i coveku kada se naloce alkohola.
Kao sto se moze primetiti ,ovaj izraz je potpuno adekvatan za pijance....

Komentari

Interesantno. :) Znas li mozda kako su se povezivali oni delovi bureta u okvir ranije bez masina? Mi imamo jedno staro, nazalost rasparcano bure za vino i pokusali smo "rucno" da ga spojimo, ali je mnogo tesko. :)

Burad se povezuje sa metalnim obrucima.Normalno ,letve moraju da budu zarundovane pod uglom ,tako da kada se sastave cine jednu celini.Obruci se postavljaju tako sto se zagreju i tako vruci se stavljaju na bure.Posto se na toploti tela sire,hladjenjem se obruci skupljaju i ucrvscuju se na buretu.Zatim se u bure sipa voda,koja naravno pisa na sve strane,sve dok se drvo dobro ne napije .kda se drvo napije vode,ono se rasiri i bure pocne da dihtuje.
Princip pravljenja drvene buradi se nije promenio vec vekovima i sastavlanje burica je i danas gotovo isto kao sto je bilo i pre par vekova,jedino sto se za obradu materijala koriste nesto modernije masine i sabloni.

E, hvala puno. Tvoja defka me je podsetila na to bure, koje nismo dirali vec Bog te pita koliko. Da, imamo i te metalne obruce. Znaci, treba ih zagrejati i postaviti? To ce biti malo teze, ali videcemo sa komsijom da pomogne. Hvala jos jednom. :)

Ljudi koji prave burad zovu se pinteri.Stavljanje obruca na burad nije ni malo jednostavno i imao sam prilike da par puta vidim kako se to radi.Kada gledas kako to rade iskusni majstori ,izgleda veoma jednostavno.....

Da, hvala. I za obruc si u pravu. Mi smo pokusavali bar jedno pet sati. Porodicno (brat, tata i ja) i nikako nije islo. Zato me je i zanimao mehanizam postavljanja tog cuda. Ako nista drugo, bar rakiju znamo ljudski da pecemo. :)

Ја имам ортака чији деда је пинтер и ортак са мојим дедом који пече до јаја ракију а никад се нисмо сетили да се уортачимо да направимо бизнис... хммм...