Prijava · Registracija
30 : 24
16 em plus     16 em minus
31 : 24
30 : 25

Posao u struci

Obećana nagrada za one marljive, uporne i strpljive, studennte koji vredno uče i rade i odriču se odredjenih užitaka sadašnjosti zarad izvesne budućnosti.

Deluje jako prosto - tvoje je samo da upišeš fakultet čiji te poziv privlači, da mu se maksimalno posvetiš (tvoje je samo da učiš), a dobar uspeh će ti dati preporuke da si zreo odgovoran i napredan, i posao u struci će doći kao logična posledica tvojih zalaganja. Kasnije ostaje da se malo čepiš, malo radiš prekovremeno, ponešto prećutiš, ali zato ćeš brže napredovati..

U ovo intenzivno veruješ do treće godine studija. U trećoj polako počinješ da sumnjaš da će sve biti baš tako, ali ostaju nada i vera u bolje sutra koje te pokreću i daju ti snagu da završiš započeto.
U četvrtoj već počinju da te plaše iskustva diplomiranih kolega koji vise po biroima, rade kao konobari (bolja varijanta), noćni čuvari u marketima (gora varijanta), vijaju taj posao u struci boreći se za golu egzistenciju radeći svoj privremeni posao. Ali ti veruješ u sebe, znaš da si borac i nećeš se predati.

Upisuješ apsolventski, ostalo ti je četiri ispita do kraja, i diploma je već izvesna za koji mesec. Sada ti je već jasno da ti treba debela veza da bi se negde zaposlio, ćale poteže prijatelje, poznanike, drugove iz srednje, iz vojske..

Diplomiraš. Ništa ti nije zagarantovano, no to je život, moraš da se izboriš za sebe - imaš dobar prosek, poseduješ znanje, biće nešto od tebe. Krećeš da kupuješ oglase za posao, vijaš zaposlenje na netu, ideš na razgovore, ostavljaš CV gde god je izgledna prilika..Posle dva meseca shvataš da su pred tobom dva puta - povratak kući dok nešto ne iskrsne, ili traženje bilo kakvog posla, opet dok nešto ne iskrsne.
Zapošljavaš se kao diplomirani perač čaša u noćnom klubu, na narodnjacima, jer ne znaš da radiš ništa drugo, zgrabio si prvi posao koji si našao jer ni tvoji više nemaju para, ali tešiš se da je to privremeno.

Na kraju, shvataš da si od ove države dobio parče osrednje - kvalitetnog papira, koje si krvavo plaćao godinama, i koje ti ništa ne garantuje.
Kroz glavu ti prolazi stih "Sunce tudjeg neba ne greje kao naše", i postaješ svestan da se samo od toplote ne živi, a februar je i zadnja četiri računa za grejanje nisi platio. Gradjevinac na Malti ti više i ne zvuči kao loša ideja. Privremeno, podrazumeva se.

Diplomirani turizmolog nakon pola godine sreće koleginicu

- Oooo pa gde si Marina, nema te sto godina. Šta ima?
- Evo žurim na posao, krenula sam da radim prošlog meseca, nećeš verovati - u struci!
- Marina..Samo mi reci kome treba da popušim. Ne mogu više ovako. U Engleskoj mole Boga da ne rade, uzmu slobodno i idu na Ibicu - ja ovde molim Boga da radim!
- Pedja ne znam za čega me smatraš, ja nisam..
- Neee ne kažem, znam da nisi. Ali ja hoću ako tako mora, misliš da bi šef pristao?
- Pa u stvari nije šef, šefica je pred penziju..
- A..Je l udata

Komentari

Thumb dragan j vuc48dic487evic487
16 em cross

RockyPadre

улоговао сам се само да бих ти дао плус.

Thumb 1470077376791
16 em cross

majav

Onomad mi je bila devojka...izmorena, lepuškasta, pametna.....pitam je šta je gura ka doktoratu...ona kaže da joj je stalo samo da ostane u Beogradu i da je ovo najlakši način. Pitam se, šta je tu lako?! Njena struka je davno zaboravljena, taj posao rade priučeni ljudi i nikome nije bitno što što će i za takve uskoro da stane. Da, njoj je inače lako jer danju konobariše i ...to je to.

Thumb download  2
16 em cross

Bob★Rock★Superstar

Tako to ide kad ti je život podredjen lečenju kompleksa. Nego gospa Majov, oćemo zvati neke žandare skoro

Thumb download  2
16 em cross

Bob★Rock★Superstar

Kako je bilo pod turcima, pričajte nam malo, gospa Majov

Thumb 1470077376791
16 em cross

majav

Superstarče, može...definisaću

Thumb download  2
16 em cross

Bob★Rock★Superstar

Vi ste živi svedok tog perioda, gospa Majov

Thumb 1470077376791
16 em cross

majav

To sam i rekla, ne ponavljaj se Superstarče.

Thumb download  2
16 em cross

Bob★Rock★Superstar

Vi ste jedna jako ljubazna baka, da lli bi hteli da mi ispletete džemper? Ili ste od moodernih, gradskih baka koje radije opletu po žigoloima?

Thumb 1470077376791
16 em cross

majav

Zahuktavaš se, Superstarče...