Prijava
   

Pospremanje

Svaka domaćica, ukoliko drži do tog naziva, održava svoju kuću pospremljenom. Ona premešta stvari sa vidnog na skrovito mesto(ali samo da ona zna gde je to stavila, ako stavi na neko logično mesto, ko da nije ni raspremala), uklanja prašinu sa horizontalnih površina (ovo verovatno radi da bi dočekala svežu prašinu svojim nameštajem a ne kakvim štrokama)..Ako se desi da koje zrnce prašine padne na pod, biće eliminisano u bar jos pet procesa čišćenja. Ovi Hitleri higijene, ušuškani u bezbedost naziva čuvarke doma, tlače svoju kućnu čeljad zahtevajuci da poštuju njihov besmisleni rad i sami da pospreme SVOJ prostor, uredjujući ga po njihovoj želji. Pri ovom, domaćice imaju običaj da zovu narodnu mudrost u pomoć, valjda pod pretpostavkom da lepo upakovana poslovica čuda čini sa ostavljenim časama, tanjirima, escajgom i evaporiše ga u vazduh. A te poslovice su ustvari čist napad na ličnost ukućana. U primeru ću dati par komada, koje moja rodjena majka koristi za ugrožavanje mog čvrstog karaktera koji me definiše kao lenju, neurednu i neorganizovanu osobu sa divnim smislom za rasporedjivanje što više sitnih predmeta unaokolo.

"Od Saće i Sadije, nema žene poganije"-ova sandžacka iskrica mudrosti odnosi se na sve one koji na molbu da se nešto završi odgovore sa "Sa'ću" ili "Sad!" a direkto pogadja na kvalitet ličnosti.
"Čistoca je pola zdravlja."- O gluposti. Drvo je pola stola. Nož je pola ubistva, mama. Prašina je pola stene.
"Sto godina magarac, nikad konj!" ovo je izgovoreno u popizdeloj intonaciji, kad mi dragi roditelj, posle decenija odrastanja i fušerenja u oblasti čišćenja, počne po milioniti put držati predavanje o tome kako treba prvo prašina da se obriše pa tek usisa. Da, ipak, ma koliko je tesko izdržati, nemojte zaspati na ovom predavanju...To vam je ipak majka. A sto moja ima tešku ruku...
I ipak ponekad odnesem pobedu, kad sam sigurna da joj na moj bezobraluk neće poskakati pritisak i šećer, odgovor u vidu vrhunskog zena: "Mator se konj ne uči vući"....
"Svaka stvar treba da ima svoje mesto" ..A ako imam više stvari nego mesta? Nema sta da se objašnjava.

Komentari

Саосећам се у потпуности. Док смо живеле заједно, моја мајка је имала обичај да каже: "Погледај како си ово урадила. К'о мачка репом!"

Ovo me podseca na nekog.Ah da na moju majku!

Da da Maro..tu sam izostavila...mada je mojoj mami draza krava, pa je u maminoj poslovici krvava vrednija i sposobnija od rodjenog deteta.
Gospodi zahvaljujem na komentarima.

krvava=krava, sori za prikazanu nesposobnost.

Mrzela sam te kućne aktivnosti. Mrzim i sada. Mrze i moja deca.

Ja ih toliko mrzim da ih ignorisem. U potpunosti.