Prijava
   

pranagija

Odevni predmet pravog mafijaša. Od reči panagija(kajla kod pravoslavnih vladika) i prangija dobijamo izraz pranagija, oličenje svetosti i nedodirljivosti - utoka koja služi da bi te se plašili i oni koji te ne poštuju.

Komentari

ne razumem, šta te muči?

Ne postoji pranagija, niti kajla vladika, postoji prangija u Šumadiji drveni top bez projektila, obično panj. Uostalom imaš tačnu definiciju na adresi koju sam ti dao. Nisam zlonameran, ali pokušavam da ti kažem da se ovde uvek definicije vezuju uz tačne činjenice. Svi smo u startu grešili, i ne uzimaj primedbu srcu.

ma ne uzimam, al opštepoznato je da je prangija sleng za utoku, pa mož da bude i top i cevka štagod. a kako bi drukče nazvao to što vladike nose oko vrata?!

To ti i kažem, defka je OK. Ali šta će ti tu vladika, ono oko vrata mu je epitrahilj. Panaija je slavsko žito, koljivo. Izbaci vladiku i carski je. Da nije OK defka, ne bih se ni upuštao u priču.

:-) Ujko,ujko....komunisto moj!
Panagija je baš to što koma kaže...i oznaka je episkopskog dostojanstva.A panaia je žito.
Vidim da ima čak i na Wikipediji...:-)
http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D0%B3%D0%B8%D1%98%D0%B0

ti si ujko mislio na pananiju možda?
http://vukajlija.com/panaija

aj sad se kazni što si bio hejter

ПАНАГИЈА (ЕНКОЛПИОН) - медаљон, раније у облику диптиха, углавном кружног облика на коме је представљена (на унутрашњој страни) Богородица Ширшаја, а на другој страни Исус Христос или Света Тројица у виду три анђела - као Гостољубље Авраамово (према Пост 18:1-8).
Панагија је одличје архијереја које они носе на прсима.

Jeste...da se kazniš!:-)))

Nisam hejter, i neću da se kaznim, mogu da nešto doučim.
Minus nisam dao sigurno, malo sam više picajzlirao, zvučalo mi je sasvim dobro, samo mi je malo zazvečalo a počelo je od lapsusa parangija.
Što se komuniste tiče, po uverenju sam negde od De Gola, Palmea i Oskara Lafontena, Rusofilija mi dođe po slovensko pravoslavnoj liniji.

Zezamo se bre...i koma i ja. Nemoj da se ljutiš,šala mala!:-)