Prijava
   

Pranje sudova

Stari srpski obred koji privlači veliki broj pripadnika muškog pola koji imaju šesto čulo kada je reč o 'pranju sudova'. Zapravo, nije reč o pravom pranju sudova, već o ispiranju želuca sveže pečenom domaćom rakijom.

Tokom izvršavanja ovog obreda, dvorište je puno nama poznatih i nepoznatih ljudi koji sede pored kazana. Naravno, komšije su uvek prve tu da, degustiraju i ocene rakiju najčešće samo jednim klimom glave. Tu je uvek i lik koji je šatro neki veliki poznavalac rakije, pa najčešće digne čašicu u vis, sagleda je, promulja dva-tri puta kroz usta i onda da komentar da ipak, rakija nije ona na koju je on navikao. Tu se nađe i neko ko ne zna, ili pak ne pije rakiju. Pa mu jedini komentar nakon degustiranja bude: "Dobraaa!" Nađe se tu i osoba koja svojim lovačkim pričama do kasno u veče priča svoje doživljaje i dogodovštine. Ali, ništa ne može da prođe bez kritičara koji uvek ima zamerku na to kako se rakija peče i da on to zna i radi bolje.

Nakon završetka večeri i celokupnog obreda, onaj ko je pravio rakiju premerava i računa koliko mu je rakije 'otišlo'. Naravno, sve ovo je sastavni deo života svakog prosečnog Srbina koji voli da pravi, a i da konzumira najbolje kozmetičko sredstvo za muškarce u Srbiji.

Komentari

Skroz fina defka. Stavi samo poznavalac, umesto poznavaoc, da cepidlacim malo :)

Zahvaljujem kafo, ispravljeno! :)