Prijava
   

Prosvetarsko dete

Prosvetarsko dete ima jednog od roditelja koji radi kao učitelj/nastavnik šta god, a postoje i turbo prosvetarska deca, čija se oba roditelja bave ovim pozivom.
Njegov razvojni put:
1) Rano detinjstvo.
Prosvetarski klinac kog ću zvati Srećko nauči da čita ćirilicu i latinicu već sa četiri godine. Dobro barata repertoarom dečjih pesmica od "Zum, zum, zum, zum, zum" pa sve do: "Razbole se lisica" i po potrebi ih peva gostima samoinicijatino ili na nagovor roditelja.
2)Niži razredi osnovne.
Srećkov ćale ili mama se znaju sa njegovim učiteljem još od radne akcije: "Daj da prepišemo na ispitu iz Metodike" pa mali Srećko je uvek prvi pitan u razredu, kao primer. Srećko već oseća pritisak nepotizma i žustro se bori protiv: "Dobio si 4, a učiteljsko si dete!" rečenice. Ako mu je mama učiteljica onda se Srećko raduje osmom martu više od svoje mame. Naporosto uživa u bombonjerama.
3) Viši razredi osnovne i srednja škola.
Ako Srećkovi roditelj(i) rade u istoj školi gde sam Srećko pohađa nastavu, e onda ga je Srećko najebo. Pod a) Znaju ga sva deca u školi i svi nastavnici, pa i direktor kao: "E onaj suvonjav je Mićin mali". Teško i na različite načine se on bori sa tom popularnošću; b) Ili ima protekciju kod pojedinih nastavnika ili ga neki jebu konstantno zato što se ne mirišu sa njegovim roditeljima; c) Srećko je upoznat sa svim tračevima u školi i kako je ona nova iz francuskog pušila kuriru Đoki u kabinetu za biologiju i te fore; d) Drugari ga ili mrze, ili mu se ulizuju da im nabavi testove koje je Srećkova keva spremila za petak onaj tamo, mada pošto je popularan, stekne ipak i šačicu pravih prijatelja; e) Na ekskurzijama ga je tek najebo, ili je ekstremno miran ili ekstremno nenormalan; f) Među prvima počinje da pije i da puši, ne bi li zadobio simpatije "udaramo-zu-na-kvarno" likova;
g) Matursko je posebna priča, nikad mu neće biti specijalno, jer njegova keva i ćale su učestvovali zajedno na preko 300 maturskih večeri: h) U 90% slučajeva postane odličan po uspehu.
4) Studije.
Srećko vam je najotkačenija ili najsmirenija osoba u društvu. Ili je od starta zapeo s nekim faksom ko magare na mostu, ili eksprimentiše od etnologije do DIF-a.
5) Zaposlenje (eventualno)
Ako nema posao u struci (ili ako ne završi faks) u 90% slučajeva se zaposli kod svojih matoraca u školi, i onda ga opet svi đaci znaju, ali sad kao: - "Geografiju mi predaje od Mićka Čukčeta sin!" - "Onaj li bre metalac/šuntav?"

Komentari

pi, ovo me podseti na jednog mog :))
dupli srećko :))
ma nek bude omiljena kad je već taj nesrećnik omražen :))(kod mene)

Ja sam prosvetarsko dete (ne turbo prosvetarsko, nego onako, obično...:)).
Nije baš uvek tako, ali ima jako puno istine u tome što si napisao. Simpatičan tekst skroz.

Jas sum turbo prosfetarsko ama ke go fafaš :)

Ja sam bio prosvetarsko unuče...Deda bio diša u školi...A sad sam prosvetarski muž...;-)
+

I imaćeš prosvetarsko dete :D

I ja sam Srećko, dupli. Imala sam tu nesreću da mi rodjeni otac bude učitelj, e i to ima svoje pod a, pod b, pod c....

Ja sam turbo!

Al' su različite škole, a u srednjoj niko ne jebe ove iz osnovne, pa nije bilo toliko strašno...

Osim onog sa bombonjerama :)))

I kad mi neko kaže imao sam keca kod tvoje stare... :D

Mada, ima jedna interesantna posljedica. Mama bi me živu odrala da zna da ja tu i tammo odšetam s nekog časa. Ništa pretjerano, ali... Valjda se osjeća lično pogođenom.

Nije baš uvek tako, ali ima jako puno istine u tome što si napisao.

Pa dobro, nije isto za svakog, a normalno sam uzeo za slobodno da malo preteram :)

I imaćeš prosvetarsko dete :D

Sa velikom verovatnoćom :)

Imala sam tu nesreću da mi rodjeni otac bude učitelj, e i to ima svoje pod a, pod b, pod c....

Auuuuuuuu, bilo ti je zanimljivo...isto ko i Nikoli (dedin unuk :))

Mada, ima jedna interesantna posljedica. Mama bi me živu odrala da zna da ja tu i tammo odšetam s nekog časa. Ništa pretjerano, ali... Valjda se osjeća lično pogođenom.

To se podrazumeva da se ona pogodi. Znaš Srećko ne može da pravi greške ko druga deca :)

Hvala svima!

И ја сам био просветарско унуче. Баба је предавала хемију у основној школи. +

Početak je odličan, sve do 3) ali poslije je sve ili-ili, nekako nisam stekla nikakvu sliku o kasnijem razvoju prosvjetarskog djeteta... I pod 5) je ok.

Lullaby, pa pod 3) i 4) je uvek ili-ili, nema sredine kod Srećka, to koji ekstrem će biti zavisi od Sreća i od njihove okoline. :)

I ja sam prosvetarsko unuce i prosvetarski rodjak (baba mi predavala matematiku i fiziku u mojoj skoli, a babine sestre muz nam je bio direktor (sve to, hvala Bogu, mnogo pre no sto sam ja upisala) da, a tetka predaje matematiku (hvala Bogu ne u mojoj bivsoj skoli)). Da i calac mi je matematicar, al' on je na faksu i nikad me nije nesto smarao. Dobrica jedna flegmaticna moj tajko. <3 :))) Mada mora da je to redak slucaj da su prosvetari opusteni.

Grofe, ali kakvo je to onda dijete? Ili je ovakvo ili je onakvo ili je možda ipak takvo... Može, dakle, biti svakakvo. To mi je pokvarilo definiciju. :(

A vidim puno prosvjetarskih potomaka se prijavilo. Većina nastavi putem svojih roditelja, koliko god to negirala u mladim godinama. To je to pod 5).

eh, Lullaby...i kroz defku i kroz komentare sam objasnio najbolje kako sam mogo, stvarno ne znam šta više da ti kažem :)

Ama ništa, ne pravdaj se; ja rekoh da prokomentarišem ne bi li sljedeće bila još bolja.

E Vlajko,grofe slična nam je inspiracija.Ja sam htela da naširoko pišem o ovoj temi,pa sam se odlučila za onu specifičnu situaciju dete i roditelj predavač(razredni starešina).
Veliki pozdrav za kolegu apsolventa i kolegu po inspiraciji;)

Kad sam krenula u peti razred,ćale koji je predavao ruski ubacio me je u grupu koja je trebala da uči francuski kako bi izbegao zluradost svojih kolega koji najčešće maltretiraju decu svojih kolega,naročito onih koji su iste struke.Na tome sam mu bezgranično zahvalna,jer sam ruski učila pored njega kad sam htela,i sada ga doduše jedva nabadam.Jeste da je bio prvi strani jezik na kome sam naučila da brojim,ali onaj francuski je mom jeziku ipak lepše pao.A kad si prosvetarsko dete i ako dobar deo detinjstva provedeš po školama nije čudno da se odlučiš za sličan poziv.
I kad si mator konj,na praksi ili kad radiš nema ništa lepše nego čuti zvono za kraj časa.Kad smo bili na praksi,ne zna se ko se više radovao poslednjem času,da li deca da li mi studenti;)

Veliki pozdrav za kolegu apsolventa i kolegu po inspiraciji;)

Veliki pozdrav i za tebe, draga ko koleginice po svim osnovama :)

Odličan komentar, znači i naša Mardžika je bila Srećko! U pravu si za ovaj zadnji pasus. Ipak nema ništa bolje od toga da pola godine radiš, pola si na raspustima i vikendima. Trebao sam i da dodam: Srećko nikad nije doživeo raspuste na isti način kao i njegovi vršnjaci jer je Srećko bio na raspustu sa svojima :)

Lullaby, draga, hvala! :)

ko koleginice

*koleginice :)

Evo ti plus od prosvetarkog deteta i turbo prosvetarskog unučeta! :)))

A i prosvetara. :)

Prosvetarska deco/unučići ujedinite se! :))

Грофе једном мом другу ћале био директор у основној а кева у средњој...болео га туки да иде на факс...запослио се код неког типа чији син био већи проблем од њега, па његова кева, директорка средила да овај заврши средњу...

ekstrem u svakom slučaju, javio :)

да бре...али ко се роди срећан можеш и у говна да га бациш...:))

ahahahahahaha...nisam čuo za ovo... :D

ее? кењаш бре, стара изрека?

Stvarno :), čuo sam: Ko je srećan žena može da mu se i u tepsiju posere :)

моја кева то стално говори...и баба...обично кад причају о неком ко је стварно таличан, кога све хоће...увек заврше с тим "е ко се роди срећан можеш и у говна да га бациш" у фазону и одатле ће извући неку корист...

jo' k'o bi rek'o. Turbo + od turbo child. :D

Definiši, javio...

Hvala ostalima na pozitivnim komentarima.

+
Nije uopšte definicija upropaštena time što si rekao da kasnije prosvetarsko dete ide ili u jednu ili u drugu krajnost. Tako je. Ja i brat, prosvetarska deca, smo otišli u različite krajnosti, ja štreber, tipa sve petice, tako to, on buntovnik, tipa menjanje škole, 1 iz vladanja uvek tokom celog školovanja, jedno drugo smo uvek krili, da neko ne sazna da on ima sestru štrebera, ili obrnuto, sva sreća sad je to iza nas.

Hvala, Iccc, na dobrom komentaru i ostalom :)

i ti opet siluješ tastaturu Vlatko