Prosvetni zakoni

AgapeAshik 2011-08-03 02:39:48 +0000

Izazivači pobuna, štrajkova i depresije među mladima. Promene u cilju izlaska iz krize, ulaska u EU i smanjenja spiskova na birou rada. Cilj je smanjiti broj studenata za 90%, a samim tim i broj stanovnika Srbije.
Na taj način, finansijski će ojačati, tako da će im plata biti u proseku više od 5000 evra. Tile im je besplatnim školovanjem omogućio da danas menjaju zakone i prihvataju kojekakve bolonje i bezmalo primoraju decu da jure ESPB umesto desetke.

Na vestima: Nema prenošenja ispita! Studenti od oktobra neće više moći da prenose ispite i upisuju narednu godinu sa manje od maksimalnih 60 bodova, ako hoće da ostanu na budžetu.

Nakon godinu dana, po završetku poslednjeg ispitnog roka, student treće godine sa već steknutom titulom ććć (ćelav, ćaknut, ćorav), položio 15 od 16 ispita u roku, stoji pred mesec dana očekivanom listom rezultata poslednje polaganog i najtežeg, kategorije "sa 6om presrećan" ispita i gleda u svoje ime i prezime, pored koga piše da je pao za 0.1 bod. Poslednji na crti onih koji su položili, njegov ortak Marko, sa prosekom 6.0, ali nema veze, 60 bodova na broju! Pokušao je to da shvati kao čist Merfijev zakon koji ga inače ceo život prati i problem koji bi možda mogao da reši. Počeo je da razmišlja, ali opet, profesori mu neće izaći u susret, jer im je posao naravno draži od zaluđivanja tamo nekim studentom... Nema kome da se obrati "da potegne vezu". Pristojna korupcija, dovoljana je za pola školarine, ne isplati se. Kolegijalnost ne postoji, jer i taj njegov najbolji prijatelj se bori za svoje mesto iznad crte samofinansirajućih. Ostaje mu da zaradi novac i plati sebi sledeću godinu iako je svestan da posao neće naći skoro i ovde, čak i kada dobije svoju zlatnu diplomu. Ili da se obrati roditeljima, ocu taksisti i majci u penziji za finansijsku pomoć, a na kraju krajeva, da nađe nekog Srbina koji ima tek tako 1500 evra na zajam. Ne. Odustaje, zahvaljuje se svojoj drzavi i prikuplja novac da ode u inostranstvo i uradi nešto sa životom.

10
25 : 4
  1. Овде плус, на претходну минус. А и образложићу ако треба...

  2. Ко вас тера на факултет...
    Све горе и горе? И'те негде другде онда.

  3. Muka nas tera. Odeš na fakultet da budeš neko i nešto, a i sa njim si posle niko i ništa. Masovno ljudi i odlaze, baš kao što je navedeno u priči.

  4. Odeš na fakultet da budeš neko i nešto, a i sa njim si posle niko i ništa.

    Да се разумемо, сама дефиниција је добро написана, ту замерке нема, види се да је оригинална. Међутим, пун ми је више курац да се људи жале као да су их вилама утеривали на факултет. Могли су одмах да се снађу негде другде.
    Иначе, колико знам, диплома државних универзитета се признаје и у иноземству, тако да, изгледа, једино у бежанији има наде.

  5. Razumem šta želiš da kažeš, ali se i ne slažem. Niko nas nije terao vilama, naprotiv. Dobili smo toplu dobrodošlicu koja se vremenom pretvarala u sve vreliji pakao. A to niko ne očekuje nego se valjda nada nečem boljem kad se upisuje... Hvala Bogu da se priznaje diploma, taman posla kad ne bi, posle toliko izgubljenih živaca, vremena i para. Jedino je razlika što fakulteti u inozemstu i nisu državni ako se više od 3/4 studenata samofinansira... :P praktično, ovde i nema državnih fakulteta xD mada, ukinuće budžet uskoro, svi će plaćati, pa ko može - studiraće, a ne ko hoće ;)

  6. Mračna i dobra definicija. Izvrtanje bolonje, od iso standarda koji kontrolišu proces proizvodnje a ne finalni proizvod na prikupljanje ESP bodova, je još jedan uspeh naše države da od dobre ideje napravi bljuvotinu! Da se objasnim, student je finalni proizvod, studiranje proces proizvodnje, zvuči nehumano ali u nekim državama jako lepo funkcioniše jer su tamo profesori odgovorni za znanje svojih studenata i profesor koji obara ko' blesav se ne računa za vr' nego popije otkaz. Da profesori ne bi lako puštali studente na ispitima, samo da bi imalu prolaz, kao na primer na našim privatnim fakultetima, profesore ocenjuju po rezultatima njihovih studenata u poslu i daljem usavršavanju, pa se oni zaista trude da studente nešto nauče! Ne rade to zato što su bolji od nas, nego jer im od toga zavisi plata, studenti mogu da biraju profesore, bolji studenti biraju prvi, što više studenata kod tebe to više para tebi, što im bolje znanje daš, a već su te izabrali najbolji, to nađu posao brže, reklamiraju se tobom pa nađu bolji posao, ti se reklamiraš njima pa ti opet na predavanja dolazi više studenata i ti dobijaš više para a nivo prenesenog znanja stalno raste! E, to je suština bolonje...

Omiljeno za [1]

Najnovije definicije

Rekli o sajtu

Ovo je prejako!

Banja Luka Forum · 21. April 2007.