Prijava
   

Prvi Septembar Nova Godina

Period za slavlje nove godine po starom Srpsko-Vizantijskom kalendaru.Trenutno doček 7519. godine.

Komentari

5509. god pre n. e. je godina u kojoj je nastao svet po vizantijskom verovanju. U istoriografiji i ab orbis condita. U bukvalnom prevodu od osnivanja sveta, za razliku od rimljana koji su vreme racunali ab urbis condita ili ti od osnivanja grada Rima 753. god pre n. e.. Srbija je kao deo vizantijskog komonvelta prihvatila i ovakvo racunanje vremena. Tako su u svim srpskim dokumentima iz srednjeg veka stoji 6000 i neka godina. Recimo Dusanov zakonik je donet 6857. god. maja meseca, 21 dana. Dakle, rec je o vizantijskom racunanju vremena ab orbis condita. Srecna nova 7519.;)

Е дужан сам искрено извињење свима који су ми дали безсумну подршку у облику плуса.Ја сам необновивши градиво заменио Руску нову годину за Старословенску.Истина је негде око пролећа.Мада старим Словенима прецизност није била јача страна тако да кад огреје сунце после зиме сви на ливаде и слава природи и старим боговима.

Ali nisi pogresio za srpsko-vizantijsku. Zaista je 1.septembra.

Када хришћани могу да киднапују наше богове и прогласе их туђим именима и свецима можемо и ми њину нову годину за нашу. ААААА

Када хришћани могу да киднапују наше богове и прогласе их туђим именима и свецима

Nisam te razumeo.
U objasnjenju definicije stavi stara srpska nova godina.

И Руси су део византијског комонвелта,такође :)
Иду толико далеко, да Русију сматрају наследником Византије, јер одржава византијску културу и многонародност у континуитету :)

@brus dva su Rima pala, treci Moskva jos postoji, a cetvrtog nece ni biti.

Tako Rusi gledaju na se.;)

Е да га јебеш сад не знам шта да пишем :)
Па хришћанство у данашњем облику је хибрид паганских обичаја и менталитета са хришћанским украсима, зато и кажем киднаповање старе културе зарад лакше пенетрације међ народ.
Перун је замењен светим Илијом је најочигледнији пример.

Ne bih rekao da je zamenjen. U mnogim kulturama imas gromovnike. Ilija se lako primio medju srbe jer mu je pandan bio Perun. A koliko je ta penetracija bila laka ne zelis da znas.;)) Srbima je trebalo nekoliko vekova da prihvate hriscanstvo. Kao penetracija kod defloracije, mangulije.;)

Нека.На пролеће ће бити она права нова година омак после Кинеске.Овај 1. Септембар може фино да се искористи у популистичке сврхе као нпр "нас Византинаца 300 милиона" и тај рад.