Prijava
   

Informacije iz prve ruke

Sve informacije u razgovoru gluvonemih.

   

Medijska pokrivenost

Karakteristika beskućnika kome je umotavanje u stare novine jedina zaštita od januarskih mrazeva.

   

Pepeljuga

Animirani film koji deci nedvosmisleno poručuje da je životna sreća sadržana u udaji za tajkuna i da se do nje stiže imanjem najskuplje odeće na selebriti žurci.

   

Perspektiva

Nijansa koja u dobrom sagledavanju pojave uvek igra glavnu ulogu.

- Jao, pa oni su tako divna porodica. Tako su...skladni. Znaš li da su se venčali samo tri meseca nakon što su se upoznali? Jaaao, sigurno su odmah znali da su jedno za drugo. Ljubav na prvi pogled...I vidi ih sada! Stariji sin student,sav ozbiljan i uredan, javi se lepo kad god ga sretnem, zdravo zdravo, kako su mama i tata rade rade a jašta mora se, mlađi je još u školi, sad sam ih srela, pošli su bili negde ugoste njih dvojica sa mamom. Pričam sa njima a oni svi raspoloženi...Joj, kako prijatni ljudi...

- Muči, žgadijo, znam ih šurnjaes godina, venčali su se jer seljačina nije čula za kondom, pa je ova ostala trudna posle dve nedelje. Stariji ima 29 godina i dvanest ispita na agro-menadžmentu u Bosni, pa gleda da bar izgleda k'o da ima posao, mlađi ima dve godine završeno za kuvara i jednu za keramičara vanredno, a išli su da prespavaju negde jer ih je otac izbacio iz kuće kad su hteli da prebace utakmicu Dinamo - Rubin. A on još gleda utakmicu.

   

Student tehničkih i prirodnih nauka

Sudeći po definicijama, stvorenje koje ne može da piša, gleda TV, izjavi ljubav, jebe, jede, hoda ili razgovara, a da pritom nema nezadrživu potrebu da u to trpa gradivo.

- E, znaš ona koleginica što sam ti juče pričao?
- Da?
- Mislio sam da je pozovem večeras da izađemo i to...
- Je l bi je malo na horizontalu,a?...Da joj sračunaš logaritme, a a a?!
- Šta ti je?
- Joj, joj, pa da ti malo dođe, da ti pregleda ortocentar hjohjohjo!
- E, de ste, šta ima?
- Evo, ništa.
- Evo, ništa, kolega bi večeras da demonstrira temperatursko ponašanje mašina alatki pri nestacionarnim termičkim uslovima! (svi)Hjohjohjo...hjohjo...uslovima...Hjohjo, ta ti je dobra hjohjo!
- Dobra na kvadrat!

   

Suviše komplikovana

Ona ne zna kako bi ti to rekla…Čudno je…To zapravo i ne može da se objasni. Odnosno, može, samo je njena filozofija smisla življenja suviše kompleksna za tvoju kogniciju. Ona bi sad pričala sa tobom i pojasnila sve te tebi potpuno nevidljive razloge, ali ni sama nije sigurna da li za tako uzvišene misli postoje reči. Od toga što ti misliš davno je otišla dalje i to na toliko nivoa koliko nikad nećeš moći da pojmiš. Ona je Zordon, Olja Bećković, i onaj iz Paklene kuhinje. Večiti diplomac-odlikaš škole života.

Od svega što bi ikada mogao da joj kažeš ona zna toliko više, da razgovor nema nikakve svrhe, zato je samo savila noge u blagi emo položaj i među njih spustila glavu, pod teretom enigme postojanja. Ona ne greši. Svaki njen potez potpuno je opravdan nepisanim zapovestima Seksa i grada. Njen mistični i epifanični subjektivizam razumeju jedino druge One, ali samo povremeno. Ona je većina.

Ona: Slušaj, ovaj...Moram nešto da ti pričam.
Družbenica-prva pratilja: Šta je bilo, reci…
Ona: Prevarila sam Majkla.
DPP: ŠTA? Kad? Kako? Ali zajedno ste tri godine. I on se zove Milan.
Ona: Ne znam…Bila sam sinoć na toj žurci i tamo je bio Stiven i posle nekoliko martinija, predložio je da odemo do druge sobe…
DPP: Pili ste rakiju kod Steve? Dobro, i zašto si pristala?
Ona: Ne znam, ne pitaj me to…Više ne znam šta želim…Kejt, tako mrzim sebe što sam komplikovana.
DPP: Kaća. Ostani kod kuće, odmah dolazim.
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Ona: Slušaj, ovaj, Majkl…Mislim da mi treba pauza.
On: Ali, ljubavi moja nesuđena, oh, zašto bi prekidala našu zanosnu priču u njenom najslađem trenu?
Ona: Ja…Ne znam više šta želim…Sve je tako komplikovano.
On: Komplikovano, a? SIgurna si da je komplikovano? Sigurno nisi životinja koja ide trbuhom za nagonom? Sigurno imaš principe i karakter, a nisi ljigavi organizam koji svoj nedostatak ljudskosti i animalnu, a jedinu potrebu da se razmnoži lose pravda specijalno za tu priliku sklepanim kvazi-mudrostima? Nije komplikovano. Previše je jednostavno. Ti si ameba. I prekini da me zoveš Majkl.

P.S. Rek'o Steva Surutka da mu vratiš nevinost.

   

Ti si, draga, pošla

Ono što izustiš kad otkriješ da te je žena sve vreme lagala da je nepokretna.

Krenuo si kući s posla ranije da bi proveo više vremena sa njom. Možda da izađete na večeru, ili pogledate neki film...Ona zna da je voliš i da ti nikad nije smetao njen hendikep, ali se u poslednje vreme ponaša drugačije...Depresivno...Pomišljaš da se možda oseća krivom.

Šta je sad ovo? Ko je parkirao ispred dvorišta? Nije bitno. Verovatno će se uskoro pomeriti. Parkiraš malo dalje. Ulaziš u dvorište i staješ pred vratima , jer iz kuće čuješ muški glas. Čuješ i nju i u njenom glasu onaj zaboravljeni polet koji tako dugo nisi osetio.

Taman što si ušao u hodnik, čuješ kako onaj glas kaže „Ljubavi, ponesi vino!“ i vidiš nju kako, žureći,dok navlači bademantil, odgovara „Evo, baš sam pošla!“. Paraliza.
Nemoćan da pretočiš u reči ono što ti je na umu, suočen sa surovom, razarajućom istinom, dok u tebi previru ljubav, povređena sujeta, razočarenje, bes i želja da plačeš jedva uspevaš da izustiš
Ti...ti si, draga...pošla?“.

Budiš se u bolnici. Ispred tebe je doktor i čini se da govori. Na trenutak se koncentrišeš: „... manju saobračajnu nezgodu danas na putu s posla, ali sve je u redu. Moći ćete kući već sutra. Vaša žena je ispred. Jedva čeka da vas vidi.“

   

Kritičar pesnika javno vređa

Naslovna strana Kurira nakon emisije “Nedeljno popodne” u kojoj je Karleuša poručila Ceci da joj je muzika jadni kič, Marina Tucaković joj rekla da ćuti, jer ona obema piše pesme, na šta je Isidora Bjelica dodala da su stilski nedorađene, a onaj lik što je napisao “Tajne srpskog džet-seta” samo ih je džedajski mudro posmatrao.

A bubne opne je terorisao gromki smeh Lee Kiš, povremeno izlazeći van zgrade i plašeći lokalne mačke, prosjake i jednog zalutalog rakuna.

   

Ironija Amsterdama

Kad u parku piješ pivo i duvaš, a policajac te tera da baciš pivo.

   

Bukvar

Prvi školski udžbenik. Knjiga koja nas uvodi u sistem obrazovanja i pomaže nam da definišemo nepoznanice u svetu koji uz nju upoznajemo.
Svaka povezanost bukvara sa propagandom rata, teškog naoružanja(protivtenkovske i protiavionske artiljerije) i paravojnih jedinica je potpuno netačna, kao i glasine o njegovom podsticanju agresivnosti kod dece i razvijanju pro-ratnog mentaliteta.

Miša ima pušku.
Toma ima top.

   

Jelena Genčić

Ona baba što je trenirala Đokovića.

- U petak nas očekuje mestimična oblačnost sa vazdušnim pritiskom u okviru proseka. Na severu zemlje mogu se očekivati mestimični pljuskovi, dok će na jugu najverovatnije doći do...
- I SAMO DA KAŽEM NOLE ZLATO MOJE CEO ZLATIBOR JE UZ TEBE SAMO VEŽBAJ SEĆAŠ SE KAKO SMO UČILI NE ZABORAVI VRLINE BUDI UVEK POŠTEN I KOSOVO POZDRAV

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

- Blagosloven jesi Gospodi, nauči mja opravdanijem Tvojim!

Gospodi, Pribježišče bil jesi nam v rod i rod, az rjeh: Gospodi pomiluj mja, iscjeli dušu moju, jako sogreših Tebje.

Gospodi k Tebje pribegoh, nauči mja tvoriti volju Tvoju....

- I SAMO DA KAŽEM BOG JE PRAVEDAN NAPRED NOLE NE DAJ SE SAMO TAKO NASTAVI ZA OVO PODNEBLJE I CELU SRBIJU SA KOSOVOM I DINARSKIM PLANINAMA SAMO PREVAZIĐI TE PRIVATNE PROBLEME REŠI TO SA SOBOM POZDRAV
-------------------------------------------------------------------------------------------------------

- Sine, šta to lupa u špajzu?
- Opet ona baba kune Rolan Garos.
- A, kul, ja mislila osto prozor.

   

Priprema bračnog para za odlazak na proslavu

U svetu:

Proveravanje da li je:
1. pas dobio svoj sladoled.
2. klima podešena da održava temperaturu.
3. pegla/mikrotalasna/veš-mašina isključena.

Kod nas:

1. Utvrđivanje da nose slavljenicima poklon iste vrednosti kao nekad dobijeni poklon od njih.
2. Opraštanje od para koje moraju velikodušno pokloniti.
3. Dogovor ko pije, a ko vozi(neizostavno).

   

G'rča

Kafa bez šećera, čemeruša.

Meni jednu, 'nako g'rču, da se dignem iz stend baja...

   

Neka sila bude s tobom

Odgovor plemenskog vrača na obaveštenje tek stasalog lovca da planira da krene u lov na lavove.

- Vrače, ja idem u lov na lavove.
- Čekaj! Neka Sila bude s tobom! Sila zna sa lavovima. Sila, dođi ovamo da povedeš brata...
- Opet ja, vrače? Pa nema smisla...Debil se popne na drvo kad vidi lamu...
- Šta si rekao, Sila?
- Rekoh, naravno da ću ga povesti. Posle tebe, brate...

   

Radno

Odgovor na pitanje "Kako si proveo\la leto\Novu godinu\tubišvat?", koji uopšte ne podrazumeva nužno neki pravi rad.

- Alija Sirotanoviću, kako ste proveli leto?
- Pa pazi...Radno, ali ne žalim se. Istovarao sam ugalj bez prestanka po šest dana i sedam noći i onda bih pravio pauze da pijem vode. Brzo prođoše ova tri meseca!

- Grandov mutante sa konjskim licem, kako si provela leto?
- Ovo je bilo jako naporno leto, raspored mi je i dalje pretripan i osećam se užasno! Ni sama ne znam koji mi je ovo svečani prijem po redu, a mom psu je opet potrebno beljenje dlake i liposukcija, a kao da sam ga juče vodila...Mogu ti reći, brzo prođoše ova tri meseca..

   

Plaćeni ubica

Ortak koji inače retko izlazi, ali kad čuje da se neko otvorio, ne propušta priliku da se ubije na njegov račun.

   

Posteljina, ljubavna mašina

Po mišljenju tinejdžera s patrljkom od prve brade i vozačkom dozvolom na kojoj se još suši mastilo, sav potreban inventar (pored prekaljenog donžuanskog modžoa) za privođenje riba na prvomajskom kampovanju.
Iza kulisa, posteljina predstavlja raspalu vreću za spavanje sa radnih akcija, editovanu na veličinu šatora ćaletovim gabaritom, a ljubavna mašina nasleđenu kragujevačku Zajku sa kormilom umesto volana i potrošnjom ruskog tenka, koju pomenutim imenom zovu samo on i njegov ortak-nesuđeni apstinent, ubeđeni da će, kad su se napokon dokopali svojih kolica ekstaze u njima udariti dovoljno recki da stignu na naslovnu stranu udžbenika „Duborez za početnike“.

- Ćao, momci, šta se radi?
- Vidi njih …Šta je, pokupili taj krš kad je matora zaspala, a?
- Alo, ne zovi je tako…To je moja bebica Dženet…Čuj kako prede (potmulo rondanje ispod trule haube)…
- Važi, važi….Nego, šta radite večeras? Jeste li za neki…Monopol, ako me razumete….
- Kako to misliš?
- Ma, skupljamo se kod Žarka da igramo monopol…
- Ne večeras, momci. Dženet i mi moramo u nabavku…Vidite, sutra je prvi maj, a neki od nas će da osete zov divljine...Da probude predatora u sebi…I recimo samo da Dženet neće biti jedina bebica na žurci.
- Ma da, vas dvojica, svaki dan…U šta se to tako uzdate, majke vam? Pervol blek medžik?
- Ma, brate, posteljina za hladne noći, moja ljubavna mašina kod logorske vatrice i to je to…Ostaje nam samo da čekamo da priroda uradi svoje…
- Hahaha…’Oće, uradiće, evo je…Možda vas skemba neki medved ili murija zbog loženja u šumi…
- Nemate vi pojma…Dženet, hoćemo li? (odlaze, dok poluviseći auspuh varniči preko ležećeg)
- Je li brate….Šta bi ovo?
- Ma pusti debile, ima da odu tamo i da zaspe posle pola sata…Neće ti žensko videti ni na kalendaru…

   

Bolje da si Kosovo priznao

Izjava koja ilustruje veličinu problema u kom ste se našli usled nečijeg iznuđenog priznanja.

- Čekaj, jesi ti toliki idiot? Jesi joj mogao reći za fudbal?
- A, jebi ga, nahvatala me na kvarno, pravila se da zna...
- Sad zapamti kad si me video nedeljom popodne...Ustvari zapamti kad si me video uopšte. Od sutra krećemo na salsu, HOĆEŠ SA NAMA?
- Ej, ej, polako...Nisam znao da sam toliko zasro, čoveče...
- Nisi znao? Keve ti? Govorim joj da dajem kevi insulin već devet godina! Bolje Kosovo da si priznao sa sve Brnjakom, Jarinjem, opštinom Zubin potok, šefom Euleksa i Erhardom Drevsom, komandantom jedinica Kfora. Gotov sam. Razumeš?

   

Pa šta je ovo

Potpuno mrtav komentar propasti nečijeg dela ili radnje. Beznadežni uzdah pretočen u reči. To nije uvreda, to je saučešće. Više produkt refleksa nego volje, ovaj uzvik se, sa značajnim akcentom na "šta" otima koliko iz saosećanja sa autorom, toliko i sa onima koji bi trebalo da pomenuto delo konzumiraju.

Blagi rezignirani revolt ljudskog etičkog osećaja prema uvredi za razum. Izgovara se dobroćudno, uz blagi osmeh.

- E, doneo sam one pesme svoje što sam ti pričao... Znaš, one što prijavljujem za "Disovo proleće".
- Aha, daj da pogledam. Što se tiče toga, ide ti na ruku što nije neka konkurencija u suštini... Hoću da kažem, najveći deo tih ljudi nema pojma čak ni da...pa ŠTA je ovo pesma?
- Šta?
- Ništa, srećno.
---------------------------------------------------------------------------------------------------
- Šta ima za večeru?
- E, probala sam lazanje da pravim, tu su ti u rerni.
- Laz...Pa ŠTA je ovo lazanje?
- Molim?
- Ništa, ništa, nešto ja sa sobom da ti jebem mater....
----------------------------------------------------------------------------------------------------
- I , doktore, znate li šta mi je?
- Pa ŠTA je ovo, tumor na mozgu. Što si dolazio kad si gotov? Samo me tako zajebavajte, jašta...
- MOLIM!?
- A?
-T...tumor?
- Pa ŠTA je ovo danas, svima mora čovek da ponavlja...Tumor, tumor, što si dosadan...

   

Ljudi koji pričaju sa sobom u latinoameričkoj sapunici

Uglavnom svi. Da li zbog dodvoravanja mentalno zaostalom auditorijumu ili scenariste nesposobnog da karakterzaciju vrši kroz dijaloge, tek je ova pojava postala neizostavan deo skoro svake scene dragih nam ekranizacija. Međutim, ne lezi vraže! Nije im dosta što imaju ozbiljno retardirane infantilne likove sa odzvanjajućim monolozima što se titluju drugim fontom, nego ti monolozi moraju da budu i toliko debilni(odnosi se i na ostatak scenarija, da ne bude da ga zapostavljam), da bi i cenjeni gledalac ispod donje granice tupavosti(70 IQ) shvatio na najniži prag zapleta spuštenu fabulu. Praktično se stvorila konkurencija koja se nadmeće u količini eha koji pojašnjava svaki dramski momenat i potpuno uklanja eventualnu opasnost od zaključivanja i automatski uz male ekrane lepi veći procenat nedotupavnog geronto-tonto-nikad-ne-skonto stanovništva.

Kasandra-maraviljnosa-sirotica-iz-huda: O, da li si me dugo čekao?
Rodrigo-buržuj-dok-se-ne-zaljubi: Naravno da nisam, draga. Izgledaš maraviljoso. (Ha ha ha, ništa nije predugo za moju osvetu! Svi ćete platiti za smrt moga brata!)
Kasandra-maraviljnosa-sirotica-iz-huda: Ne radiš to pravilno. (Ne radi to pravilno)
Rodrigo-buržuj-dok-se-ne-zaljubi: Šta, draga? (Pitam se na šta misli...Bojim se da ne shvati moju nameru...ovo je skup restoran. Trebalo je da ponesem više novca)
Kasandra-maraviljnosa-sirotica-iz-huda: Vidi se da si prvi put u seriji. Kad govoriš u sebi, prvo promeni font govora i pogni glavu malo, ovako...Ne tako...Ček, ček...Dobro je sad. E onda mi se smeškaj i klimaj glavom. Može tako. Probaj sad.
Rodrigo: (Ha ha ha, ništa nije predugo za...)
Kasandra: Font.
Rodrigo: (Ništa nije predugo za...)
Kasandra: Zaboravio si smeh. (Zaboravio je smeh)
Rodrigo: (Ha ha ha, svi ćete platiti...)
Kasandra: Alo, 'oćeš i brat mrtav da te čuje? 'ajd' malo tiše razmišljaj, majke ti.
Rodrigo: DA SE GONIŠ U PIČKU MATERINU I TI I RAZMIŠLJANJE! (Maldito seo, nije trebalo da se derem...)
*Kasandra-maraviljnosa-sirotica-iz-huda: To je to! Imaš to u sebi! Ti si izabrani! Ali opet sam te čula. Probaj samo malo tiše...

#131
+23959
101
definicija