Prijava
   

Remenica zupčastog remena

Remenica je pokretni mašinski element u obliku točka koja uparena sa još najmanje jednom istom ili sličnom remenicom, putem remena (kaiša) prenosi energiju sa jednog pokretnog mašinskog dijela na drugi. Remenica može biti pogonska ili pogonjena.
Zupčasti remen, ili narodski rečeno kaiš je krucijalni dio motora koji energiju koljenastog vratila prebacuje na bregastu osovinu, alternator, vodenu pumpu, kompresor klime, itd. uz pomoć pogonjenih remenica i drugih remena. Sve radi u savršenom skladu, elementi nadopunjuju jedan drugoga i tako stvaraju elegantnu cijelinu.
Ako iz bilo kojeg razloga dođe do iskrivljenja remenice, spadanja remena sa remenice, čuvenog prezubljenja zupčastog remena, čitav sklop pleše ka sopstvenoj propasti! Obično se takve stvari dese pri većim brzinama, kada se ne nadate.
Klipovi probijaju glavu motora, klipnjače se krive, vodena pumpa dostiže svoj pik i voda probija na sve strane. Voda se miješa sa uljem i stvara čudnu emulziju, nalik na sluz. Ventili ispadaju iz svojih sjedišta, onako garavi i osakaćeni. Može doći i do pucanja bloka motora.
Popravka je jako teška i oduzima puno vremena, krvi i znoja. Glava se izravna, blok zakrpi. Dođe i nova remenica, ali nije to to kao ranije. Fali nešto u zvuku i osjećaju tokom vožnje. Nikad neće biti isto.

Vjerovao sam ti ali ti me ipak izdade. A bili smo takav sklad..

Komentari

Јебо ти матер онај ко те научи слова

Многи (поготово жене) користе у друштву те техничке метафоре "презупчио", "није у винклу" и сл. па онда дођу насамо и питају "Је ли, а шта то значи?". Због таквих су повремено потребна оваква објашњења, мада је њима ионако свеједно кад тандрчу нешто о чему немају појма.

.........Zupčasti remen, ili narodski rečeno kaiš je krucijalni dio motora koji energiju koljenastog vratila prebacuje na bregastu osovinu, alternator, vodenu pumpu, kompresor klime, itd. uz pomoć pogonjenih remenica i drugih remena. Sve radi u savršenom skladu, elementi nadopunjuju jedan drugoga i tako stvaraju elegantnu cijelinu...........

Vidi sinak, ovo gore nema veze sa zupcastim, nego se odnosi na klinasti remen.

Vodena puNpa, Konpresor klime, alternator i ta sranja se pokrecu klinastim kaisem.
A zupcasti je samo i jedino iskljucivo za ventile. Kad imas cetiri i vise cilindra, ventili se moraju tacno otvarati i zatvarati u pravo vreme, kako ne bi doslo do pizdarije. I to u nano sekund mora sve biti tempirano. Zato kad ti dodje d prezubljenja, jebes motor odma.

Ako nekoga zanima, te remenice zupcastog remena se na italijanskom zovu cuscinetti. Neki lik proputovo 100 kilometra jednom jer nije imao moj broj telefona da me pita kako se na italijanskom zove zupcasti remen i remenice. Hteo da naruci sestri koja zivi u italiji, jer delove za njegov motor kod nas jok. Vozio covek neki sjebani Moto Guzzi model za kog ovde niko nikad cuo nije. Objasnio sestri sta hoce, ona naravno nije imala pojma sta da trazi u prodavnici, i ovaj ti zajase motor i bane kod mene u kancelariji.
Brate znam da si ti ziveo neko vreme u Italiji, ko Boga te molim, kako se kaze zupcasti i remenice na Italijanskom. Sva sreca da sam jednom menjao to dok sam ziveo u Italiji, pa sam pomogao coveku.

Čudo jedno kako ove tehnikalije isparavaju iz moje glave.
inače +

@munzem_konzu ...uz pomoć pogonjenih remenica i drugih remena...

Mada, nemam ti se što pravdati, vidim da imaš previše slobodnog vremena. Srećno sa časovima italijanskog

Ostalima, hvala!

Klipovi probijaju glavu motora, klipnjače se krive, vodena pumpa dostiže svoj pik i voda probija na sve strane.

Retko se pokrive klipnjače jer su najčešće izrađene od kovanog čelika, najčešće se pokrive ventili. A kad smo kod toga, izostavio si mogućnost da je konstrukcija motora takva da otvoren ventil ne ulazi u prostor gde se kreće cilindar, i tada se bukvalno ne desi ništa, samo pukne kaiš i ugasi se motor, staviš drugi i teraš dalje. Dok se tvoja definicija odnosi na motore gde otvoren ventil ulazi u prostor cilindra, i bam, puca kaiš, ventil ostaje u prostoru cilindra, čelo klipa se sudara sa tim ventilom(ventilima) i zavisi kakve si sreće. Od pokrivljenih ventila do puknute glave. Vodena pumpa je na zasebnom klinastom kaišu zajedno sa alternatorom. Koga zanima da li će mu se pokriviti ventili pri pucanju gospodina zupčastog evo link: https://naijadriva.wordpress.com/2015/07/23/interference-and-non-interference-engines/comment-page-1/?unapproved=499&moderation-hash=4748cb999d7e490db51a2590c09af73a#comment-499
Interference - otvoren ventil ulazi u prostor cilindra, mogućnosti sudaranja Non- interference - otvoren ventil ne ulazi u prostor cilindra, nema sudaranja
Evo i sa vikipedije nešto: https://en.wikipedia.org/wiki/Interference_engine

Kukuuuu ovaj sajt je stvatno otišao u tri lijepe. Dje su nestali ljudi koji su shvatali metaforu i koji bi odma provalili na šta se odnosi definicija aloeeeeeee ne znam ni što sam se logovao koji k

Ja te u potpunosti kapiram, samo tako nastavi jer ste mi ti i Mosasaurus u grupi mladih nada sajta.

Odlična, bombašine donesi čoveku dva dupla na moj da kažem, tekući