Prijava
   

Ringišpil

Dečija fascinacija. Starije vraća u neka vremena kada su jedva čekali da na obližnjem proplanku, školskom dvorištu, ili u selu kod bake i deke, zatreperi blještava svetlost i zagrmi (pretežno narodna) muzika i glas koji odzvanja i poziva "mlado i staro, još malo pa nestalo". Besciljna vrteška na kojoj je najveći užitak bio dobiti nagradnu vožnju hvatanjem Paje, Mikija, nekog medveda ili druge lutkice koja visi na konopcu. Prilično morbidno sada izgleda to vešanje lutke... Ali, niko nije obraćao pažnju na to, glavni štos je bio: skini prvi lutku sa konopca.

Pravile su se taktike ko će sa kim da se vozi, u kom krugu treba prvi put baciti onog ispred sebe, da li ići u paru ili u trojci (sa dve šanse za bacanje). Svi su odmeravali odgovarajućeg partnera; za razliku od sportskih igara, uglavnom su se prvo razgrabili oni mali i sitni, koje su vrbovala krupnija deca, jer su im sa njima šanse za uspeh bile veće.
Najuspešniji taktičari su ponekad dobijali par nagradnih vožnji za redom. Uporni konkurenti su nastojali da ih skinu sa ringišpila, ali im nije polazilo za rukom, sve dok jedan od dominatora ne bi sišao da smiri kovitlac u glavi, ili prospe po travi svoj prošli obrok, dok je Ciga sa razglasa podgrevao atmosferu "Ajmo dečki, živo, živo!" .

Odlazak ringišpila, značio je da se bliži završetak raspusta. Čarolija bi nestala zajedno sa šarenim autobusom, i ostavila samo ugaženu travu i klince koji u stilu Šerloka Holmsa pretražuju okolinu, tražeći zalutali žeton koji će iskoristiti za vožnju sledećeg leta.

Komentari