Prijava
   

Serjože

Papučari. Kućni ljubimci svojih žena koji ih sve slušaju. O čemu se radi?

Pošto su braća Rusi podigli revoluciju i počeli da se kolju međusobno, onih 3 miliona bjelogardejaca i crvenih koji nisu poginuli a još uvek su vikali "ZA CARA I OTEČESTVO", otečestvo više nije bilo bezbedno za život. Zbog toga, oko milion i sedamsto hiljda Rusa napušta SSSR i odlazi u slovensku državu čiji je monarh bio izraženi antikomunista - Kraljevinu SHS.

Nije svih dva miliona došlo ovamo, ali veliki broj jeste. To su bili sve učeni ljudi, profesori, generali, arhitekte, pravnici kao što su Ostrogorski, Vrangel, Krasnov, Solovjov itd. Učeni ljudi. Najlepši, što se kaže, krem ruskog društva. E sad, odlika tog krema, te buržoazije, je da su muževi dosta popustljivi prema svojim damama. Papučari su.

Pošto je to prosečnom Srbinu, a i onom neprosečnom, bilo smešno, jer je on ženu mlatio za svaki hladan ručak (sem u pripovetkama I. Andrića gde je žena jedino dominantna a muž serjoža uvek!) pogrdno je ruske izbeglice, koji svoju ženu barem nisu tukli, nazivao "serjožama". Doduše, serjože su jak trag ostavile na jugoslovensko građanstvo...

Kraljevina Jugoslavija, Beograd 1933. godine:
-Milutine! Milutine!
-Šta je, ženo, Bog te ubio?
-Jesi li zaboravio?
-Suludo je da me pitaš jesam li zaboravio jer da jesam, ne sećam se... Šta jesam li zaboravio?
-Oh, Milutine, pa dogovorili smo se da idemo u Zagreb god gospodina i gospođe Krolovec, gospođa Krolovec ima inače divne bunde po najnovijoj modi iz Francuske...
-Hajde bre, ženo, kakav bre Zagreb, u stranci nam je totalno rasulo, čak nas i Levi zemljoradnici stižu, eej! A ja još da idem u leglo HSSa, nikad!
-Srbijanska seljačino! A zar kralj nije onomad ukinuo politiku?
-Joooj Sale, što nisi ženama jezik ukinuo kad već mozga nemaju!?
-Zaista si prost... Inače, Lav Papučkin svoju Olgu vodi na sve modne izložbe u Jugoslaviji i Olga je već dvaput bila u Zagrebu. Ugledaj se na njega, ruski gospodin a ne ti, gejak najobičniji koji je juče došao u Beograd i misli čim je ministar postao i cilindar na glavu turio da je svu pamet ovog sveta popio.
-Ha, serjoža jebeni, nije ni čudo što su ih sovjeti onako najurili kad su svi imali muda k'o ribizle! Vidi se da je pravi Lav - šepuri se nešto a žena je ta koja je pravi gazda u kući!

Komentari