Prijava
   

Sindrom Čarli Čaplin

Pojava da glumci, iako se to ne traži od njih, u svakom svom filmu glume istu ulogu, nezavisno od toga šta se traži od njih.
Jednostavno, glume isti lik, kao nekada veliki majstor Čarli Čaplin.

Boris Milivojević- od pojave Crnog Gruje, on glumi Boleta u svakom sledećem filmu, tj. u kom god se pojavi.

Zoran Cvijanović- u svakom novijem filmu glumi Mileta (...protiv tranzicije). Aman, čak i u Ivkovoj slavi podvikuje u stilu Mileta. A setite se samo njegovih starijih uloga-mnogo bolje.

Sve u svemu, ako kapirate na šta mislim, dosta iritantna pojava. Ova dva primera su vrlo upadljivi, verovatno ih ima još. Da ne pričamo o Sigalu, Van Damu i Lundgrenu, to su već komedije.

Komentari

Као што Вера Чукић свуда глуми Оливу. :)

I Edi Marfi je isto tako...
jbg

Milivojevićev lik Mareta iz Munja se izgleda nikad' neće ponoviti...

+

Andrija Milošević, Milan Kalinić i Mima Karadžić

@Bozho
Haha, to i nisu neki glumci...U stvari, oni same sebe glume ;)

@Chupav_Chups,Џими
Upravo tako.

A pogledajte Batu Stojkovića ili Ljubu Tadića? Primećujete li određene obrasce koji se u njihovoj glumi ponavljaju decenijama? A nek mi neko kaže da oni nisu neki glumci. Nije to baš tako jednostavno. Ko je video Bogdana Diklića u ulozi poštovanog oca porodice? Šona Konerija u ulozi neurotičnog šonje? Vudija Alena u ulozi superheroja? Al Paćina u ulozi potuljenog ćate? Nekim ljudima uloga jednostavno stoji. Sad, ne možeš Milivojevića porediti sa Brandom, ali suština je u tome.

@Valdemar
Razumemo se. Samo, kod ovih koje sam naveo mi smo prvo videli da umeju i bolje i drugacije, a onda su oni presli na "standby", zakocili na jednoj ulozi i teraju samo po njoj.
Inace, primeri koje si naveo zaista jesu takvi ko sto kazes, s tim sto je to ipak krem de la krem, ko sme sta da im zameri :)

Postoji i stručni izraz za ovu pojavu (samo ga ja ne znam :)). Velikim glumcima na tome zaista ne treba zameriti (sem kad stvarno odu u krajnost) jer kada je neko zaista veliki, tada se uloge pišu za njega i prilagođavaju se njemu a ne obrnuto.

advokat, čini mi se da se to zove "karakterni glumac" (nisam 100% sigurna). al paćino, robert de niro...

A npr Dragan Bjelogrlić, njegovim likovima samo imena menjaju...+

Cvijanović u Ivkovoj slavi je parodija komedije, samog sebe, Sremca i filma uopšte... Poenta je u unutrašjnoj priči koju glumac nosi sa sobom: i Bogart je kroz sve filmove proneo jedan isti lik. Ali kakav je TO lik bio...
+

+ samo da napomenem da se stručno ta pojav anaziva: typecast :)

e to grofe! pa ti si hodajuća enciklopedija bre.... ;) :P

tako je lemaja! to je! slučajno se desilo da ovo znam, jebaja bsam ga što sam neka hodajuća enciklopedija :)

hahhhahahhah ma mnogo si ti meni slučajan... ;) :D

Segal - coock puncher, hahahha
Jim Carry

Светлана Бојковић, јеботе!

Za Džim Kerija se baš ne bih složio, recimo Eternal Sunshine of the Spotless Mind, 23, dobro se on snalazi i u ozbiljnim ulogama.
Meni su uloge Sergeja Trifunovića uvek nekako mnogo slične, ne znam zašto...

У филмаџијском бизмису, то се зове `vako.