Prijava
   

Srpska Nova godina

Nova godina koja se proslavalja po julijanskom kalendaru, koji ne potiče od Baba Jule, nego od Julija Cezara. Kalendar inače nije izmislio sam Cezar, nego neki Egipćanin po njegovom nalogu, i spada u solarne kalendare.
Ova nova godina pomalo gubi na značaju, posebno za zaposlene, jer sledeći dan nije neradan. Omladini, i onima koji se tako osećaju, je svejedno drag još jedan povod za provod.
Lično mi se ova Nova godina uvek više sviđala od one "oficijelne", jer tada se manje čuje ono dosadno "Srećna Nova godina". Mada se tako čestita u ponoć, i to je jedino podsećanje na početak nove godine.
Neki, međutim, imaju trip kako je slavljenje ove Nove godine nešto prevaziđeno, pa čak da je simbol nečega lošeg po Srbiju. O tome više u primeru i na slici. U medijima misle da je pravilno nazivati "Nova godina po julijanskom kalendaru" što i nema neke preterane logike. Svaka Nova godina je po nekom kalendaru, ona "oficijelna" je po gregorijanskom, kineska je po njihovom lunarnom kalendaru i tako dalje...

Na trgovima u Srbiji (ove godine ne u Beogradu), Srpska Nova godina se dočekuje od protesta 1996/97. Zanimljivo je da su ti protesti bili protiv Miloševića, a neki koji se sada hvale "tekovinama", napadaju ovaj praznik, pričaju kako "samo kreten može da slavi Novu godinu 13. januara" i tome slično... Politika se i kasnije mešala u ovaj praznik - zloupotreba sa koncertom Cece & ostalih (jer svi drugi su mogli imati samo taj status), "voljeni premijer" i slične gluposti...
I za kraj grafit:
KAD ĆE VEĆ JEDNOM NOVA GODINA DA PADNE NA PETAK TRINAESTI

Srećna vam Nova godina (još jednom), a uskoro verovatno vidite i ekskluzivne slike sa dočeka.

Komentari

jedan plus sa radnog mesta;)

hvala... dobro da sam dovoljno bistar da kuckam :)