Prijava
   

Srpsko narodno psovalaštvo

Stvaralaštvo osobenog karaktera, neprolaznog kvaliteta i neprekinute i neprekidive tradicije. Izuzetno rašireno i popularno u narodu. Sa njegovim prikupljanjem i od zaborava otimanjem otpočeo je Vuk, dok su danas najveći rizničari ovog blaga moderni Vukovi učenici, vukajlijaši.

Načela ovog pravca temelje se na filozofiji psovičnosti i senzibilitetu akutnog afektnog fetišizma. Registar korištenih stilskih sredstava je impozantan: dominiraju apostrofe, retorička pitanja, poređenja i hiperbole, ali nipošto ne treba zaboraviti i na virtuoznu upotrebu paradoksa i oksimorona. Epiteti su takođe vrlo efektno i lucidno izabrani. Ritam je u najvećem broju slučajeva izvanredno usklađen sa poentom, dok je harmoničan odnos forme i sadržine već odavno predmet i naučnih studija i laičkih rasprava.

Smatra se da su pojedinci koji negiraju njegov kvalitet i ograđuju se od učešća u njegovom stvaranju i daljem obogaćivanju, klasični otpadnici od narodnog duha i ideala.

Komentari

Cak i u udbeniku Jezik i jezicka kultura za III razred postoji lekcija PSOVKE. I u toj lekciji ima zadataka koji su puni psovki i odlomci romana koji su prozeti psovkama. Majke mi. Mi smo se na casu iskidali od smeha kad smo to citali, cak je i profesorka citala i to izrazajno. :))))))))))

Uh, nisam to znala! Zanimljivo! A i ne treba da se pravi tabu od toga, uostalom.

I u toj lekciji ima zadataka koji su puni psovki i odlomci romana koji su prozeti psovkama.

Ima, ima! +

Svi, dakle, znaju za tu lekciju? Ah, neobavještenost napokon uzima danak!

Registar korištenih stilskih sredstava je impozantan: dominiraju apostrofe, retorička pitanja, poređenja i hiperbole, ali nipošto ne treba zaboraviti i na virtuoznu upotrebu paradoksa i oksimorona. Epiteti su takođe vrlo efektno i lucidno izabrani. Ritam je u najvećem broju slučajeva izvanredno usklađen sa poentom, dok je harmoničan odnos forme i sadržine već odavno predmet i naučnih studija i laičkih rasprava.

О, да! :))

Ma, nije to to, ali je sad to to. :))