Prijava
   

Stradža, telać i giba

U domaćem muzičarskom slengu odomaćeni nazivi za tri najpopularnija tipa električnih gitara - Fender Stratocaster, Fender Telecaster i Gibson Les Paul (mada se može odnositi na bilo koju gitaru marke Gibson). Straža je popularan "univerzalac". Doduše, zbog svog čistog zvuka čest je izbor narodnjaka (gitaristi u narodnjačkim orkestrima tipa Žikina Šarenica uglavnom pašu stradžu) što mu je malčice poljuljalo reputaciju kod naših najtvrdokornijih rokera. Telać se vezuje za kantri i bluz zvuk. Mnogima je estetski nedopadljiv i izbegavaju ga iz tih razloga. Gibe važe za instrumente čiji je pun, masan i dugotrajan ton neprikosnoven za rok muziku. Doduše, visoka cena čak i polovnih giba stavlja ih izvan domašaja većine naših muzikanata. Giba je koliko instrument toliko i statusni simbol, opasati gibu na bini isto je što i provozadi se u Mercedesu kroz grad.

Matori muzikant priča mlađem:
"Imao sam jednom Stradžu original američkog... mnogo dobra tambura, ja da ti kažem. Al me je nerviralo što je narodnjačka gitara, na svakoj svadbi vidiš stradžu, pa sam ga prodao i kupio polovnog telaća. Ružna gitara mamu joj jebem al' ima opasan vrat, i dan danas je sviram. Olupana je skroz. A u ono vreme bile skupe gitare al' ja sam radio celo leto na građevini i skupio za Gibu, crnog... I dan danas mi je žao što ga nemam više, kad sam se oženio prod'o sam ga i kupio polovnog Golfa dvojku, trebala mi kola jebi ga."
"Ja sam kupio Ibaneza skoro... Ima strava vrat i magnete..."
"Pu! Dalekoistočno đubre! To se bre pravi od presovanog kartona, ja da ti kažem!"

Komentari

E zalosno je koliko je zapostavljena ova defka, evo matori, od mene + i omiljeno, a ja mislim da je red da se metne i na naslovnu, ali kurac, mislis da ce neko odje da primeti ovo?