Prijava
   

Svadba

Drustveni dogadjaj ciji je cilj uporedjivanje imucnosti clanova sire porodice (ili na narodnom jeziku: kada se raja okupi da se kurci svojim parama i smeje sirotinji).

Akteri su clanovi sire porodice, koji se najcesce samo na ovakvim dogadjajima srecu. U cilju zadovoljenja svoje zavisti, i nalazenja zadovoljstva i utehe u stavu 'mozda je meni lose, ali onom je jos gore', pristupa se poredjenju imucnosti prisutnih.
Postoje dva procesa, a to su analiziranje tudje i iskazivanje svoje (ne)imucnosti. Prvi proces se odvija tako sto se posmatra ko je sta obukao, ko se cime dovezao, kakva im je torta, da li su njihova deca uspesnija, imaju li bolji posao, i kakvo je opste stanje u porodici. Naravno najvise se analiziraju organizatori (roditelji mladenaca). Ukoliko se zakljuci da su oni u boljem polozaju od posmatraca, onda im se pripisuju razne negativne osobine, isticu svoje pozitivne nasuprot njihovim, i dolazi do opsteg slaganja sa sagovornicima u vezi sa doticnima(lik je lopov, zena mu se kurva, sin mu se drogira itd.). Ukoliko su u losijem polozaju, onda dolazi do prave euforije, tog osecaja blazenosti, kad posmatrac zna da je uspesniji barem od nekoga, i da nije najjadniji u sali.
Drugi proces je isticanje sopstvene imucnosti, a ono se odvija kroz naglasavanje cene haljina, auta, radova na kuci, poslovnim uspesima i uspesima dece, a sve u nadi da ce posmatraci, pored 'skromnosti', primetiti imucnost.

Zakljucak: Rodbina je puna novih traceva, mladenci puni para - svi srecni, svi zadovoljni.

Komentari

Jes' vala, baš tako... +