Prijava
   

Svrš

Najkompleksniji proces odjebavanja koji zahteva i iziskuje mnogo psihofizičke energije, želje, ali i podjebavačkih sposobnosti.Svrš je odlika pravih majstora da kod sagovornika iscede pomenuti zvuk svojim iznenadnim, nenadjebivim komentarom.
Kako je komentar obično kratak i ne izaziva smeh, uspešnost ove misije podiže se za jedan nivo samim njegovim izgovaranjem.

U jednoj lepoj, velikoj kući na Dedinju vodi se žustra rasprava o srpskom duhovnom životu pod Turcima.Akteri su pripadnici intelektualne elite Srbije, uključujući i dvojicu akademika.Među njima je i jedan mladić, zbunjenog pogleda i smirenog duha.Niko ga ne poznaje ali kako omladina retko zalazi ovde ponuđeno mu je da sedne i sluša.

-Crkva je svakako imala veliki uticaj, ali mislim da su značajnije srpske institucije koje su se povremeno javljale.One su narodu pružale i konkretnu podršku!
-I Crkva je.Mnoštvo ljudi se tu sakrilo i obrazovalo.Uostalom, ona je tu bila konstantno, za razliku od lokalnih srpskih vlasti koje su se tek katkad pojavljivale u trenucima kada je Turska slabila.
-Šta misle ostali?
-Slažem se sa obojicom.
-Mislim da je ipak Crkva vodila glavnu ulogu.
-A ti, mladi čoveče, šta ti mis..

: domaćina prekide njegova mlada ćerka donoseći kafu :

- E, Đomla, ne seri, završavaj maskenbal i donesi pivo.Nego, je l'ova konobarica ta pička što si rek'o da ćeš da dovedeš?
-SVRŠ!

Epilog je mladićevo izvinjenje jer je pošao kod druga na momačko veče koji mu je obećao maskenbal i dobru zabavu.Zalutao je i usled dosade nije provalio da je pogrešio.