Prijava
   

Tehnicko obrazovanje

Jedan od "najvaznijih "predmeta u osnovnoj skoli,pored muzickog i likovnog.U vreme posle rata ,neka mudra glava je zakljucila da drzavi treba vise radnika i da sa njihovom obukom treba poceti u najranijem detinjstvu i tako smo dobili opste tehnicko obrazovanje,poznatije kao OTO.
Koliko pamtim,kabineti za OTO su bili puni ,kojekakvih alata,postera sa delovima motora,raznoraznih prekidaca i sl.,mada najbolje pamtim komplet za OTO koji smo kupovali zajedno sa knjigama.U njemu se nalazilo parce sper ploce,par shemica i kostalo je kao vrag i bilo je obavezno da se ima!
Na ovim casovima je obicno bila opustenija atmosfera ,pogotovo kad smo od te sper ploce isecali neke delove ,rezbarskim lukom i onim idiotskim testericama ,koje su pucale posle svakog reza.Secam se kakve sam ovacije dobio od drugara u odeljenju ,kada sam doneo od kuce busilicu i ubodnu testeru.......

Najaca fora mi je bila u osmom razredu,gde smo kao nastavnu jedinicu imali "Kako napraviti reso"!

Salu na stranu,ovaj predmet i nije bio tako los,samo da smo imali kadar koji je bio sposoban da nas nesto nauci,jer nastavnici OTO-a su uglavnom propali tehnicari ili partijci koji su jedva zavrsili neki faks,pa je neko odlucio da su kvalifikovani da rade sa decom.

Komentari

dje nadje pečat čovječe...ovo tek sad vidjeh
jel ovo skidano kuvanim jajima,ili....

Danas je u mnogo slučajeva priča drugačija. Više vremena se troši na dosadnu teoriju, ali učionicu je lako prepoznati. Čak smo i bacali po 2000 na komplet za tehničko, a na kraju ga nismo ni otvarali. Što se tiče atmosfere, danas su nastavnici tog predmeta školovaniji i češće stroži.