Prijava
   

Titula šmekera

Laskavo zvanje koje dodeljuju razdragane devojčice, kasnije i devojke, pa žene, dečacima. Ova titula menja svoje značenje cureći kroz godine.

U vrtiću, iz perspektive balavkinje, titulu nose oni dečaci koji imaju najviše klikera, koji prvi pojedu sve za ručak i koji su već uspeli da se poljube na blic sa svojom "devojkom".

U mlađim razredima osnovne škole, titulu poseduju dečaci koji imaju sve petice, ne uzimaju užinu, već kupuju u prodavnici preko puta, oni koji znaju kolut unapred ili oni koji su se učlanili u petliće lokalnog fudbalskog kluba i oni koji rođendan slave bez zabavljačice.

Kasnije, od 5. do 8. razreda, titulatura dobija drugo značenje. Postiče se kontra efekat. Devojčice gledaju na svet drugačije, pa i na dečake. Šmeker je onaj koji je uspeo da ima stvarno pičku, onaj ko je počeo da puši u 6. a da pije u 7. razredu. Onaj koji je zapalio buksnu na sred časa i onaj koji sluša rep. Uglavnom, lože se na klošare. Oni koji su imali sve petice, postali su gikovi.

U srednjoj školi, polako se menja shvatanje, na bolje. Ili ne? Pune tajni, kontrasta i "lošeg života" devojke dovode do nikad jače borbe za titulu. Tu kreće prvo grananje šmekera. Šmeker je onaj koji, il' je položio za kola, il' korača dobrom stopom ka fakultetu i uspešnom životu, il' je karao pre srednje. Uglavnom, svako može biti šmeker.

Na faksu, titula polako izumire. Sve žele dobar tuki, a lože se na dobra kola i keš. To jako retko ide paralelno jedno sa drugim. Onaj koji ima oba, e taj je šmekerčina! (nešto kao car).

U 30-im godinama, šmeker je onaj ko se zabode na piću sam, držeći u rukama novine, dok ga bembara čeka ispred. Ženu nema, ali se najebao tokom života, više nego Ron Džeremi davnih osamdesetih godina prošlog veka (i milenijuma).

U zrelim godinama, lože se na one koji su i dalje potentni ko konji, poseduju po par kompanija, a i dalje ispijaju kaficu, sa par određenih drugara. Ili sami.

U poznim godinama, šmeker je onaj koji nema sede, kome može da se digne i koji ima 20 godina mlađu čku, dok mu deca i žena bleje kući. Porodicu obezbedio još odkada.

Komentari

I naravno, kao i u svim ovakvim definicijama, žene su uvek predstavljene kao pohlepne sponzoruše koje se lože na kola i keš.
I poslednja konstatacija nije uopšte tačna. Ima starijih ljudi kojima sede vlasi jako dobro stoje.

Joj, dadoh ti plus nakon onoga Prvi pojedu sve za rucak, nesto mi je mnogo slatko bilo.