Prijava
   

Tolstoj

Covek koji je obrnuo vise sobarica i sluskinja nego sto je stranica napisao.Prica o njegovom ljubavnom zivotu je svakako zabavnija od njegovog dela, kao i njegov humanitarni rad (hajde da ga tako nazovem). Iskompleksirani skrndelj koji je svet davio svojim romanima koji su dosadniji od telefonskog imenika.

,,Treba gledati na društvo žena, kao na neprijatan deo društvenog života i držati se što dalje od njih.,, :))))

Komentari

Da mogu,dao bih ti 1000 pluseva!!!
Naježim se kada pomenu Dostojevskog zajedno sa Tolstojem...a obično to rade,budale neobrazovane.

Ostale mi traume iz srednje skole od Rata i mira. Jedva sam docekala da ga negde popljujem:))) Super sto nas ima jos koji tako mislimo:))Sad mi lakse.

A Karenjina? Dodjavola, me mo'š poreći da je dobar roman. Rat i mir su smor, to jeste.

Ma to je bila jedna notorna budaletina,čovek koji je i iz pravoslavne crkve bio dekretom izopšten.U današnje vreme on bi bio nešto kao literalna verzija Nataše Kandić...

Jeste dobar roman ukoliko ti ga neko ukratko preprica:))

hahahaha, slazem se:))))))))Lav Kandic Tolstoj:))))

Sta pricate ,meni su Ana i Rat i Mir super...
Nemojte uporedjivati onu prokletu ustasku kurvu Kandicku sa takvim genijem poput Tolstoja.Ono sto je Brams bio za klasicnu muziku ,to je Tolstoj za knjizevnost realizma.

Sve, sve, pa da kažem neka, ali Anin monolog na kraju knjige je antologijski, pričajte šta hoćete.

Tako je Jelena, preterali su. Ako volite avangardu ili štajaznam, nemojte obezvređivati književnost realizma.

Izgovroila ga je pre nego sto se koknula ili posle?:))) Hajd' moracu da obratim paznju na taj monolog, sad si me zainteresovala.

Meni je vrlo dirljivo kada Ana ,dok skace pod voz moli Boga da joj oprosti ,pa na kraju uvidi da zivot ima smisla ,ali je vec prekasno jer je voz udara u glavu.Briljantno.

Dostojevski............!

Uf, volim ja svasta. A najvise ne volim da pripadam bilo cemu ili bilo gde...tako da sam jako otvorena osoba, narocito kada je knjizevnost u pitanju.Od onih sam koji ako im se nesto ne dopada pljuju i po Nobelovim i svim ostalim nagradama. Ili me nesto pomakne ili ne.

Pa volim i ja Dostojevskog... :)
Kažem ti elenna pročitaj taj monolog, mene je kupio.

Ko zna sta bi tek bilo da je voz malo zakasnio:))

Monolog ubelezen za citanje! Potrazicu ga cim pre pa ti javljam utiske.

Prodale bi se mekike na "kolodvoru" i posle bi patili gladni u "snijegu",pa bi se rodilo novo delo "Vlak u snijegu" opet mnogo pre svog vremena... :-)))

:))))))))))))))))

Tolstoj-slovenska duša široka kao stepa, a čovek je bio plemić, imao svoju Jasnu poljanu i vremena, pa se raspisao. Njegovo mesto u svetskoj književnosti je zasluženo, ali ima toliko budala koje su čitale Tolstoja, a ostale budale, a kada hoće da to poreknu i da sebe predstave kao dubokoumne, potegnu kao argument to da su pročitali Tolstoja, Dostojevskog i ostatak ekipe. Od srpskih pisaca omiljen im je Andrić ne zbog talenta, već samo zato što je on nobelovac. Ako npr. Nastasijević dobije Nobelovu nagradu i on će se naći na njihovoj top listi kao da u prste poznaju njegov opus. A džaba je neko nešto pročitao, ako mu je izvetrilo. Isto je i sa putovanjima: magarac u Rim, magarac iz RimA!

Ja nisam ljubitelj Tolstoja, previshe mi je dosadan. Krenula sam da chitam Anu, al brate, shto smara....Dostojevski mi je zato zakon...

Ja sam upravo napisala da mi nagrade ili priznanja nista ne znace, pa zato uvek iznosim iskljucivo svoje misljenje i stojim iza njega. Ono sto u coveku probudi neko delo je odraz njegove velicine a ne nagrade. Isto tako postoje ljudi koji nisu citali Tolstoja vec price o njemu ili su povadili podatke iz neke instant netovske enciklopedije, a nemaju muda da se suprotstave pseudo-autoritetima koji su neke pisce velicali iz ovih ili onih razloga. Ako te Tolstoj zaista opametio i od tebe napravio coveka, ja kao budala i magarac mogu samo da ti cestitam, ali mene nije pomerio sa mesta, te sam i dalje budala i magarac koja ga ne voli. Jer, priznaces, svako ima pravo da se krece i bude kreten. A price o slovenskoj dusi ne bih ni pokretala jer je to takav klise i takav dugobradi izraz da nemam komentar. Dubokoumnost se ne ogleda takodje ni u onome sto si procitao nego u hrabrosti da imas stav i da ga pokazes svetu, pa makar svi tvrdili drugacije. Uvek sledi srce i tek tada mozes primati knjizevnosti i njena dobra. Takodje dubokoumnost se ogleda i u snazi da se branis argumnetima a ne izrazima ,,budala,, ,,magarac,, i sl jer ti izrazi pokazuju nedostatak pravih argumenata.

:) elenna, nije uopšte tebe prozivala, već Cecu i kompaniju. Znam žirafko malo duže sa sajta i čisto sumnjam da bi ikad rekla tako nešto. :)
A to za "dušu slovensku", voli ona da se zeza... :) Dođi na forum, ima tema Vukajlijina biblioteka, pa možemo da pričamo o knjigama.

Ako si pratio prepisku onda mozes da vidis da kada mi se osoba obratila pravim argumentima (Sve, sve, pa da kažem neka, ali Anin monolog na kraju knjige je antologijski, pričajte šta hoćete) prva reakcija mi je bila ,,Hocu da odmah vidim taj monolog!,,jer ova osoba ima stav i muda da ga pokaze, kao i druga osoba koja je napisala :Meni je vrlo dirljivo kada Ana ,dok skace pod voz moli Boga da joj oprosti ,pa na kraju uvidi da zivot ima smisla ,ali je vec prekasno jer je voz udara u glavu.Briljantno.,, MENI je kljucna rec za umetnost. ove osobe nisu navodile glupe argumente jer je svaki glup koji ne odrazava licni stav.

Što se tiče Tolstoja, možda ti je potrebno da pročitaš neke delove još jednom. Dozvoli mogućnost da nisi bila spremna za tu knjigu kad si je čitala... Uopšte, Anine unutrašnje monologe u celoj knjizi je majstorki napisao, ja sam ti samo podvukla onaj najupečatljiviji... I kao što je neko rekao, za sve knjige tog ranga vredi se potruditi u čitanju jer mnogo nagrađuju... :)

I da, ja sam devojčica :)

Znam, ufff, daleko sam ja od nekog zlopamtila, samo volim ljude koji brane svoj stav ali su siroki da prihvate i tudji, a to je preduslov fine komunikacije. U ovoj zemlji to moramo hitno nauciti i sve ce biti mnogo bolje. Pozdrav svima, kako onima koji vole Tosltoja, tako i onima koji ga ne vole. Hvala na pozivu. Evo idem do foruma da malo pricamo o knjigama.

Devojcica sa mudima, da prostis! :))) Svaka cast!

Najkontroverznija definicija, sudeci po komentarima!

Bitno je da se cita Tolstojevski.

razmisljala sam da li da u definiciji upotrebnim zestoke reci kao sto su iskompleksirani skrndelj i slicno, pa sam se onda setila nekih rasprava sa prijateljima o Tolstoju i odlucila sam se da mi definicija izgleda ovako. Bila sam u pravu! vazno je da razmenjujemo misli! Heheheehe, ipak da zakljucim, kao sto rece Trashair, da je Tolstojevski legenda i da ga niko od nas ne sme zaobici.:)))

Ma ja predlazem da nadjete knjigu "Put za Mars", od bivsheg pajtonovca, Erika Ajdla...

Hvala, potrudicu se da nabavim i procitam.

Kakav eruptivan temperament : )Meni nije ni na kraj pameti bilo da te vređam. Blagodarim gospodži na podršci. Eto i ja delim tvoje mišljenje da čovek mora da ima hrabrosti da bude svoj. Ponovo sam pročitala SVOJ komentar i ne vidim da sam igde tebe prozvala, ali sam primetila da sam o Nastasijeviću govorila kao da je živ. takva sam ja sa ljudima od pera, oni su za mene besmrtni. Što se tiče " Rata i mira", sećam se da Tolstoj na jednom mestu objašnjava koji su sve uslovi neophodni da se steknu kako bi uopšte došlo do rata. Eto, korpus delikates da sam se sa grofom družila, mada sam naravno puno toga zaboravila, čovek je pisao o svemu i svačemu, a ja ti se inače slabo na netu snalazim i ne dolazim ti tu do bog zna kakvih informacija, jer mi je tehnička inteligencija zakržljala. Znaš, mi žirafe imamo malecni mozak, nesrazmeran sa telom.
I da, žao mi je ako si se zbog mene makar i za tren osetila ovde neprijatno i nadam se da ćemo se ovde još družiti. Nisam ja baš toliko loša, videćeš :)

Devojke samo da kažem da ako važi žirafkin postulat *lep duh traži lep hram*,onda bih želeo da se upoznamo na mnogo intimnijem nivou. :)))

Jednom šmeker-uvek šmeker; )

Ne oskudevamo ni u hramovima. Dusa bira lik, pa proceni sam:) Nego, ja se tebi,Zirafko, izvinjavam, reakcija mi je bila malo zesca nego sto imam obicaj jer se covek zasiti svega i svacega ziveci u ovoj zemlji, pa se zivci malo utanje:) Ma nema ljutis, idemo dalje i da znas da se nikako nisam osetila lose ovde jer se polako odomacujem. Atmosfera je odlicna, zaista.Pozdrav!

cini li se meni ili je treci komentar prestao da bude u vezi sa definicijom, ae otvorite temu na forumu nemojte se ovde dopisivati... :P

Ne videh da je neko pomenuo Krojcerovu sonatu, mislim da je ključna za razumevanje Tolstojevog stava prema ženama.
Kako god bilo, jednom davno sam bio 'nogiran' baš zbog Krojcerove sonate. Ja kao nešto.....evo baš čitam... a ona meni.....'tooooo čitaš... i pedala!