Prijava
   

Totalno pomračenje sunca u Srbiji 1999. godine

Tutumraci - taj je anticki naziv izvukao profesor matematike za narod, koji nije smeo na ulicu zbog pomracenja.
Posmatranje sunca zaista moze da osteti vid, ali treba i trpeti bol koji se pojavi, posto gledas u sunce vise od 4 sekunde. Postoji jedan redak odbrambrene doktrine, koji dozvoljava da se u slucaju ostecenja ozonskog omotaca ili jace aktivnosti sunca, za vreme zanimljivih pojava, tipa pomracenje sunca, narod pozatvara, kako ne bi gubili vid. Ta doktrina je stara jedno 70 godina i nije totalno pogresna, jer narod i jes' malo tupav. A i pomracenje je trajalo ok 45 minuta.
Koliko se secam tada se cuo i glas nauke i koliko se ja secam neki normalni fizicari su preporucivali se vid stiti zatamnjenjem indeksa od 7 do 14. Jeste i garavljenjem stakla svecom, se moze dobiti ta zastita.
11.08.1999 RTS, tadasnja nacionalna televizija Republike Srbije u sastavu Savezne Republike Jugoslavije, pozvala je narod da ne izlazi na ulicu, da zamraci sve prozore. Nisu mogli bas da narede, pa su se malo posluzili starim srpskim predanjem i obicajem. Onda su izvukli jednog akademika-zajebanta, koji je posvedocio da je Srpski narod od XIV do XIX veka krio i sebe i stoku od naleta pomracenja i kako ce velika nesreca da snadje onoga koga dovati pomracenje. E taj deo vec nije bio u redu, ali je bio redovna praksa na RTS. Narod je "instiktivno" ukljucio televizore. Zahvaljujuci razvitku telekomunikacija, pojavu koju bi mogli da posmatraju iz dvorista, narod je bezbedno posmatrao na televiziji. RTS je dobio rekordnu gledanost, jos jednom, te 1999 godine. Cestitam. Sto se tice samog datuma, e to vec moram da se zahvalim, onome, koga obicno prozivaju da je zatupljivac naroda: BMK-Pomracenje sunca
Pomracenje je bilo negde oko 13.00, ja sam iskoristio ljubanost profesora fizike, koji je izneo dva teleskopa u dvoriste provincijske gimnazije. Imali smo jedno socivo sa zatamnjenjem, koje se stavi na okular, da se moze gledati direktno kroz teleskop. Projektovali smo pomracenje sa okulara teleskopa na papir. Koristili smo i 2 maske za elektricno varenje Dart-Wejderke, ali nismo stalno blenuli u zvezdu. Glavno nam je bilo da cujemo koju pametnu od profesora, jedan pogled u zamracenje je dovoljan, da lupis najku, da si prisustvovao pomracenju sunca.
Sem par naucnika, kojih u provinciji uvek ima malo, na ulici su bili narkomani koji su pokusali da udju u apoteku. Ulicom se prolamao alarm iz apoteke, taman da probudi kokoske i ptice, koje su preverene legle da spavaju. Bar predanje kaze da kokoske odu da spavaju. To vec nisam video da posvedocim.
Procitajte i drugu definiciju na ovu temu i komentare koje su ljudi ostavili.

Komentari

Ova nije losa ali ipak dadoh - zbog tjale...

Skoro sam pričao sa prijateljima o tome... +

Meni je to pomračenje dobrodošlo : tražila sam da izađem ranije s posla jer mi se deca plaše mraka usred dana!!!

Direktor (tadašnji) mi je to dozvolio...hahahahahah

Garavimo stakla,
jako nam je stalo,
možda ne oslepimo,
možda samo malo.