Prijava
   

Tretman poštene inteligencije u medijima

Tretman poštene inteligencije u medijima je termin pomalo metafizičke pomalo medicinske prirode. Metafizičke zbog toga što podrazumeva postojanje poštenog intelektualca a neko takav u Srbiji danas postoji samo na nivou ideje, apstrakcije i "sa one strane stvarnosti". Medicinske zbog toga što takav tretman na normalnog gledaoca-slusaoca ima isti efekat kao transorbitalna lobotomija na neanesteziranog pacova. Naročito je to uočljivo u raznim političkim TV emisijama:

Emisija "Reci malo, reci glupo"

Voditeljka:"Poštovana publiko kraj malih ekrana dobrodošli u još jedno izdanje naše emisije rekordne gledanosti. Sa nama su danas gospodin A. iz stranke "Liberalno-Super-Kul-Samo-Jaši-Svi-Smo-Naši-Bajke-za-malu-decu demokratske partije" i gospodin B iz partije "Nacionalno-osvešćenog-deso-desnije-desno-u-pičku-materinu-najsprskijeg-od-svih-srpskih-saveza". Sa nama su je još i gospodin Nepošteni-Dekadentni-Intelektualac-Koji-prima-Lovu-od-Svih. Tema naše emisije je..."

(čuje se blago nakašljavanje)

Voditeljka:"..a da tu je i ovaj lik..kako ono beše..joj pa znam te bre sa Kalenić pijace..PošteniIntelektualac,da! Dakle tema naše emisije je ulazak u Eu, NATO i NATO bombardovanje i Hag. Raspalite! B. hoćete Vi prvi?"

Gospodin B (režeći): "Agr!Grrr!Ne EU, EU zla ustaše ustaše,NATO ustaše fašisti Hag kazamat srpski heroji Ja besan ja bijem! Svetosavlje, gibanica, zeljanica!Jedemo korenje srpsko korenje"

Voditeljka: "Zanimljiv stav, posebno je upečatljiv način na koji ste oglodali mebl sa te fotelje. A šta Vi kažete gospodine A?"

Gospodin A: "Ja se uopšte ne slažem sa gospodinom B! Naravno neupućenoj osobi se može učiniti da tu ima nekih preferencija ali to je netačno! Mi moramo u EU jer kad uđemo tamo napraviće taj dan u Briselu veliki maskenbal i biće mnogo veselo svi će nam tapšati i kralj Eulandije Njegovo Visočanstvo VelikiUskrašnjiZeka će nam svima doneti para koliko hoćemo i bonbona i čokolada i neće e više proliti ni jedna dečja suzica i stalno će biti prolećnih 25 stepeni a svi naši ljudi će dobiti posao ko PRovi i tako...A to što nas je NATO bombardovao to su građani pogrešno shvatili. To su nam oni bacali žele zeke ali su građani podlegli Miloševićevoj propagandi pa nisu shvatili"

Voditeljka:" A šta Vi mislite gospodine Nepošteni?"

NepošteniDekadentniIntelektualacKojiPrimaLovuOdSvih: "Pa vidite to je kompleksno pitanje mislim cinculator-cinculator-klapna-uzengije. Znate, sve je to relativno! I svi su u pravu i A i B! Mislim, da li smo mi kineski filozof koji je sanjao da je leptir ili leptir koji je sanjao da je kineski filozof! Gle..tulumbe!"

Voditeljka:"E pa dobro ostaje nam samo da se odjavimo i da.."

PošteniIntelektualac:"Ovaj..izvinite mogu ja nešto da kažem?"

Voditeljka zastaje zaprepašćena misleći da je ikebana progovorila ali onda se seti da ima još jednog gosta:"Ah da, izvolite recite"

PošteniIntelektualac:"Pa vidite mislim da su gospoda ovde previše pojednostavila stvari..Da mitreba da uđemo u EU,a li EU nije sama sebi cilj nego sredstvo. Treba da izvršimo reforme jer nam je potrebna građanska i pravna država, država koja nije banana republika i plemenska zajednica. Dakle reforme su nam potrebne zbog nas samih a EU je naš interes ali ne i utopija. Slažem se da je NATO bombardovanje bio sraman čin i nema nikakvog opravdanja za to. Ali sve države oko nas su u NATO i ušli mi tamo ili ne treba shvatiti da je NATO faktor sa kojim moramo ozbiljno da računamo. A što se Haga tiče Hag je naravno politički sud ali je ipak naša najbolja šansa, ma kako mršava, da žrtve i srpske i druge dobiju pravdu, jer bi balkanski domaći sudovi korumpirani kakvi jesu oslobodili svako svoje zločince. I dosta više sa licitiranjem žrtvama to je krajnje nepoštovanje prema njima a i ima nečeg nekrofilskog u tome. Dakle nije sve crno ili belo kako ova gospoda pričaju. U konačnoj liniji sve se svodi na to da svako odgovorno radi svoj posao."

U studiju muk. Čuju se samo fantomski zrikavci.

Voditeljka se mršti, prvo blago a onda jače. Reči PoštenogIntelektualca se probijaju do njenog uma davno zakržljalog i potonulog u zavisnost od medijskih gluposti i droge nacionalnih frekvencija. Iznenada bljesak, ona je shvatila! Spoznaja! U pravu je čovek, rešiila je napustiće ovu glupu televiziju i vodiće dečji ili obrazovani program a možda konačno završi onaj diplomski iz sociologije i upiše postdiplomske!

Ali blagostanje je trajalo kratko. Mozak, naviknut da zatupljivanje počinje da okida salve impulsa i ona zapada u apsitinentsku krizu. Pada na pod, trese se cela i ide joj pena na usta!

U studiju uzbuna od nekud se pale crvena svetla, ulaze bolničari i iznose voditeljku. Kroz prozor upadaju kombinovani odredi BIA, CIA i Španske inkvizicije i streljaju POštenogIntelektualca na licu mesta.

Ide odjavna špica.

Komentari

Mastermind, pluscina od mene!!!! U odabrane,molim !

Ovaj posteni intelektualac ti je intelektualac koliko i Jelena Karleusa, sto ce reci-nimalo, Muka mi je vise od reci intelektualac. Ne mozemo svi to da budemo...Nisi intelektualac samo ako si samo fakultetski obrazovan, nisi time svu pamet sveta pokupio, nisam to ni ja, a bo'me videvsi tvoje stavove po pitanju Nato-a i Evropske Unije, koji su samo prividno dubokoumni, a zapravo povrsni, poput najnovijeg hita Rade Adzic, nisi to ni ti. Taman sam se spremio da ti dam plus, kad ono Prc.

Ookami slazem se sa tobom da ne mozemo svi da budemo intelektualci, niti samtram sebe istim i takodje se slazem sa tobom da zavrsen fakultet ne cini coveka intelektualcem. Da ne raspravljamo sad o tome sta je intelektualac. Ovaj moj iz primera sigurno nije najsrecnije resenje ali posmatraj to kao karikaturu. Ako su prethodna trojica do apsurda iskarikirani likovi koji se pojavljuju u medijima zasto on ne bi bio takodje iskarikiran pomalo? Nije mi ni bio cilj da predstavim "pravog" intelektualca vec nekog ko u poredjenju sa ostalom trojicom izlaze svoje ideje koherentno i sa minimumom zdravog razuma na ogrnicenom prostoru nekog ko je kontrast ostalim gostima i neka naznaka intelektualca bas kao sto su ostali naznaka medijskih budalastina. Mislim da sam u tome i uspeo.

Sta god , mislim da ti nije bilo najpametnije resenje uplitanje politike...Mozda sam se ja smorio jer mi je bila kul defka do tog dela gde se pominju Nato i EU, u suprotnosti sa mojim stavovima...