Prijava
   

Umereno-kontinentalna klima

To je ono zbog čega poželim da se vratim 20-ak godina unazad, u osnovnu školu, i pokažem geografičarki koja nas je kinjila temperaturni grafikon od 2 000. godine do danas...

Srbija ima umereno-kontinentalnu klimu sa četiri jasno izražena godišnja doba-proleće , leto, jesen i zima...
Aha, vidim..

Komentari

+ Lagali su nas i za Pluton :)

Kod mene u Krupnju to nikada nije vazilo. U Krupnju je jedino izrazeno godisnje doba zima. To je uticaj planinske klime, zbog planina kojima je okruzen. Zima, kod nas, ne traje od 21.decembra (ha, ha! tad je sve vec uveliko zavejano i smrznuto), vec, otprilike, od olovine oktobra, preciznije, mi uzimamo 19.oktobar, Tomindan, za neki pocetak zime. Tada, na dan te slave, u Krupnju je vasar i cesto padne sneg.
Jedne godine, sneg je pao 1.septembra, na sam pocetak skolske godine. Tu godinu smo celu lozili vatru. U Krupnju, ukoliko se grejete na drva, ne racunajte da cete prestati da lozite pre maja. Cak se lozi i u junu nekad. U Krupnju postoje samo dva meseca bez lozenja: jul i avgust.
A sto se snega tice, stvari stoje ovako:on moze da pocne da pada vec u seprembru, a najkasniji slucajevi snega su bili negde pocetkom maja. Znaci, u okviru jedne kalendarske godine (12 meseci) u Krupnju postoje samo tri meseca u kojima sigurno nema snega-jun, jul i avgust. Naravno, moze i kod nas jesen da bude topla, i nekoliko godina zaredom to je bio slucaj, i 2011., i 2012., i 2013., donekle, ali uglavnom, kazem, UGLAVNOM, to nije tako.