Prijava
 1.    

  Vergl

  Mehanički uređaj za proizvodnju muzike. Ne u smislu sviranja jer je sviranje umetnički, stvaralački čin nego u bukvalnom smislu proizvodnje. Kutija sa nazubljenim valjkom čiji zupci "okidaju" zvončiće, strune i čekiće sakrivene u unutrašnjosti dok majstor verglaš kurblom obrće narečeni valjak.

  Ono što je kod vergla karakteristično jeste činjenica da može proizvesti jednu jedinu melodiju koju do besvesti ponavlja. To ga je naročito činilo zanimljivim u sprezi sa vašarskim vrteškama na kojima su mlade gospođice sedele na ružičastim jednorozima u pratnji brkatih oficira i ministarskih sinova. A dok oni ašikuju siromašni dečaci su na gornjoj loži vrteške, skriveni od pogleda, snagom svojih ruku okretali ceo sistem.

  U mobilnoj verziji, vergl je imao jednu "nogu" na koju bi ga majstor verglaš nasadio dok mu sa ramena bleji mladi majmun držeći limeno lonče za prikupljanje novčića. Majmun u šarenoj livreji, iskežen u parodiju osmeha.

  I dok vergl svira jedno te isto, majmun se ceri prolaznicima koji mu daju novac za ništa, miriše šećerna vuna i karamel kokice, oni dečaci vrte svoj ko zna koji krug zagledani u toplu večeru koja im sleduje. Nije im do ringišpila, ali ga svejedno vrte.