Prijava
   

Virtuelni ljubimac

Još jedna od uvrnutih tekovina moderne informatičke ere.
U današnje vreme kada smo prezauzeti sopstvenim obavezama i nemamo para za bacanje, sve češće se odlučujemo da umesto živog odgajamo virtuelnog ljubimca.

Zaraza počinje potpuno bezazleno, tako što iz radoznalosti instalirate neku igricu i kreirate ružnjikavo i raspalo stvorenje kojem nasumično birate ime, npr. Govno. Dobijate kućicu u kojoj se nalazi raspali socijalni nameštaj. Posećujete prijatelje i družite se sa njima a od prvih zarađenih novčića kupujete svom dragom Govnetu novi tepih. On ima totalno milozvučan glasić kada se raduje novim stvarčicama i to vas obara sa nogu i navodi da mu kupujete još više.

U svakoj igrici postoje radnje prepune prepune šarenih stvarčica, nameštaja i ukrasa za kućicu a što je nešto lepše i šarenije to više košta. Vi odjednom vidite da svom ljubimčetu želite samo najbolje, delom zbog njega za kog ste se vezali mada znate da je u pitanju samo skup piksela a drugim delom da biste se pokazali pred društvom koje takođe igra igru i čiji ljubimci imaju bezveze kujćice.

Ljubimče se naravno više ne zove Govno već se preimenuje u Anđelčića, Zvončicu, Srećka, Srculence, Princezu, Petra Pana i sl. Njegovu boju govneta menjate za ružičastu ili bebi-plavu, kupujete mu nove oči sa trepuškama, lep nosić, kitnjaste uši. Uz sve to mora da ide nova garderoba tako da vaš virtuelni ljubimac odnednom postaje vlasnik više odeće nego što ćete vi imati u celom životu.

Noćna mora se nastavlja kada otkrijete da u igricu svake nedelje ubacuju nove stvari i nameštaj za vaše voljeno ljubimče a vi sve to, naravno, morate da imate. Sabirate i shvatate da nema šanse da sakupite dovoljno novčića za sve što vaš ljubimac želi. Pravite lažni nalog, pa još jedan, pa još jedan, pa još pet, pa još dvadeset. Sve stvari koje kupite prebacujete na originalni nalog kako biste što bolje opremili vašeg dragog virtuelnog prijatelja.

Sledeći stadijum je spoznaja da postoje limited edition stvarčice koje su dostupne samo u određenom vremenskom periodu. Igrica, naravno, postoji već dve godine a vi ste u te dve godine propustili svašta. Počinjete da pretražujete internet kako biste otkrili šta vam sve nedostaje i boli vas duša kada u kućicama drugih ljubimaca koji su duže u igri vidite sve ono što vaš ljubimac nema. Registrujete se po forumima i trampite sve što imate duplo za stvari koje vam nedostaju.

Na kraju otkrivate da u igrici postoje stvari koje se mogu kupiti samo pravim novcem. Kud puklo da puklo, otvarate nalog u Rajfajzen banci, daju vam Visa Electron karticu i svet je vaš. Za samo 15 dolara nedeljno vaš ljubimac uživa u punom luksuzu i svi zavide kako njemu tako i vama.

A onda jednog dana zapitate čemu sve to i zar nije jednostavnije kupiti i odgajati mačku ili psa, zavisno od toga ko šta voli.

Pet Society, Fluff Friends, PetVille ... i tako u nedogled.

Komentari