Prijava
   

Vla'

Skraćenica za Vlaha, nije Vlah, nego je Vla', može i Vlau da se kaže, dok su u množini Vlasi.

Elem, etnička grupa koja živi u severoistočnoj i istočnoj Srbiji, uz Dunav,uz granicu sa Rumunijom.

Kroz denecije su malo evoluirali. Ranije su išli svi u "Haustriju" i kada se vrate sagrade dvorac u svom selu, ali ne zato što im je potreban nego da ga zavuku komšiji. Posle komšija sagradi veći dvorac itd. Kasnije su počeli decu da šalju u škole, pre svega žensku decu, koja završe medicinsku školu i odmah idu u inostranstvo. Sada su se već poprilično emancipovali tako da neki čak i zbog uske povezanosti sa Rumunijom dobiju stipendiju za neki fakultet u Temišvaru ili Bukureštu.

Ipak dobrodano se zadržao seljački mentalitet, pošto su većina uglavnom u selima, tako da svadbe traju po 3 dana, mlada ima žutu venčanicu, ponekad je promeni i u roze. Što se ličnim imena tiče variraju od Aristotela, preko Afrodite do Napoleona, a nije isključeno ni da postoji neki Piksi, Maradona, Ronaldo itd (mada ima i tipičnih srpskih). Prezimena im takođe variraju, tako da ima i od Jovanovića ali i do Frunzarelovića i Trandafilovića.
Nije do kraja definisano njihova nacionalna pripadnost, a to verovatno ni oni ne znaju, da li su Srbi, Rumuni, Vlasi ili Indijanci, a i šta im je to bitno kada imaju dvorce u svakom selu.
Inače autoprevoznici Vlasi vole da povežu rodno selo sa nekim velikim evropskim gradom tako da možete videti ili čuti da se prevozi od Velike Jasikove do Kopenhagena, ili od Šarbanovca do Minhena. Imaju svoj jezik, ali nemaju pismo. Imaju naravno i svoje vudue, vračeve i magije.

Kao što vidite na slici uglavnom su po selima naseljeni.

Komentari

imaju pismo i zove se paunica a napisao ga je Paun S Durlić
:)

a jesi li nekad procitao nesto na vlaskom?
Osim ono što napišu kako ga izgovaraju?

:)