Prijava
   

Vodaju se k'o bitoljski slepci

Stariji izraz korišćen kako u BJRM tako i u Srbiji. Ko se to voda poput bitoljskih slepaca? Recimo momak i devojka koji nikako da se venčaju dok ih familija pljuje zbog toga, a oni će ostati van institucije braka sve dok ga on ne izvadi prekasno ili ona namerno kaže da je popila bebi pilule a nije. Jebi ga, slepci, potucaju se kao neka nezrela dečurlija a nikako da se skuće i postanu nezreli matorci.

Okej, sve je to okej, ali što baš slepci iz Bitolja? Pa što se toga tiče, postoji jedna priča:
Bilo jednom jedno carstvo. I carstvovaše njime care Samuilo. Beše golema snaga u cara Samuila, ali zaratiše care Samilo sa carem Romeja Vasilijem. I tako biše bitku jednom davno (1014. godine) i porazi Vasilije silnoga Samuila. A od vojske Samuilove Vasilije načini slepce te im oči iskopa, a svakome stotom ostaviše po jedno oko da vodi ostale. I tako ih poslaše care Vasilije njihovom caru sakate, uboge i slepe...

Tu ćemo stati. Ova nakaradna povorka je ostavila dubok trag među življem, što je ostavilo traga i u mestima tipa Slepče u BJRM, a i u ovom izrazu o kojem govorimo. Tako da iako Samuilovi vojnici nisu bili geng beng koji nikako nije hteo da se prihvati bračnih dužnosti, ideja i sećanje na slepce iz bitoljskog kraja je ostala sa malo izmenjenim smislom.

-Sine, do'jder vamo.
-Reci, ćale.
-Kad ti planiraš da ženiš onu tvoju?
-Kao prvo, "ona moja" ima ime i zove se Gordana. Kao drugo, još nisam ni fakultet završio, rano mi je da se ženim.
-Kao prvo, zabole me kako se zove, što se mene tiče može i Gordan da bude, otkad si bio na spontanom skupu građana podrške Vučiću ništa me više ne može iznenaditi - bolje sin peder nego SNSovac. A kao drugo, majmunčino, to što ti još studiraš ne znači da je rano jer već dvanaest godina obnavljaš drugu godinu na Učiteljskom, pa ubij se. Ja sam u tvojim godinama već bio apsolvent.
-Dobro dobro, ćale, ali ne vidim što si toliko navalio da se ženim? Jesi li mi ti prvi govorio da je žena đavo?
-Eh, pa to ti je spinoza, sine.
-Misliš simbioza?
-Ne pravi se pametan, nego ženi ono tvoje devojče, vodate se k'o bitoljski slepci, treba meni rodbina da pije krv na svakom povećem skupu što "moj Milan ne'e se ženi, da nije bolestan" i slično. A i baba Dragojla je rekla da ako ne doživi praunučad neće više slati pare iz Švajcarske, pa ti vidi, ili se ženi ili se uhvati za ruku sa ovim Sirijcima pa se teraj sa njima, možda se i udaš za nekog šeika.

Komentari

Ne volim dugačke, ali ovo edukuje. Zaista šteta da bude bez komentara. +++

Ima elemenata za plusa