Prijava
   

Vranje

Tipičan grad za taj deo Balkana.

Perfektan u svojoj nesavršenosti, prepun situacija sa one strane razuma i logike, a krajnje nedefinisan što se tiče vremenske dimenzije u kojoj se najbolje snalazi i kojoj zaista pripada.
Ponekad izgleda kao neka pokvarena mašina za putovanje u prošlost, koja stalno frustrira Vranjance svojim nepredvidljivim ponašanjem, pa se oni svakog jutra probude u nekom novom i drugačijem davno prošlom vremenu.

Kao i svaki drugi takav grad na ovim prostorima, svi ti šokovi koje on izaziva kod svojih stanovnika dok su u njemu, u momentima kada se ti njegovi stanovnici udalje i odu iz tog grada, pretvaraju se u divne i uvek duhovite nostalgične doživljaje tako zgodne za prepričavanja u društvu.

Komentari

U vranje nema laganje žene trudne bez j.....!plus

A zašto Vranjanci govore "kur"? :)

Valjda im je kraće...svi znaju da je nastavak "ac". :-)

A i deluje malo originalnije, oni paze na to da budu originalni sa svojim izrazima... ;-)

jedna jaca psovka je:"Kur da mi izedes" :)

+ za umetnicki prikaz...ja vec duze vreme pokusavam da definisem Donje Vranje.Al ne biva

Ne znam zasto je Kurd ovako ispljuvao Vranje (bez obzira na umetnicki stil), kad je Vr jedan najnormalniji mali grad. Postoje nesavrsenosti i nelogicnosti, ali one postoje svuda, a ne samo u Vr.
Grad koji postoji pre mnogih gradova u Srbiji, sa bogatom istorijom i spomenicima, i moze se pohvaliti svojom autenticnoscu.
I ne znam kakve je to sokove grad izazivao kod Kurda, sve sto mu se desilo u Vr moglo je da mu se desi bilo gde. Nije grad kriv, ljudi su krivi. Ne mozes tako generalizovati, SVE je subjektivno!

E ako je ovo bilo pljuvanje...
To nema veze sa "za" ili "protiv" grada(u kome sam uzgred rečeno i rođen), to je samo priča o nostalgiji koji takvi gradovi izazivaju kod svojih stanovnika, nevezano samo za Vranje.
Jesi li pročitao zadnji pasus? :-)

Jesam, i najjaci utisak su ostavili "sokovi koje on izaziva".... Mislim da je to prejaka rec, a pre nego si dosao do nostalgije, prolazio si kroz "perfekciju nesavrsenosti, onu stranu razuma, pokvarenu masinu, frustraciju...". Sve to deluje jako odbojno citaocu. Valjalo bi ti reci koju dobru stvar o gradu, jer izgleda kao da pljujes u bunar iz kog si pio vodu... A sto se tice nostalgije - tu si u pravu.

TO JE VRANJE KO GA SHVATI VOLECE GA,ALI NECE OSTATI RAVNODUSAN PREMA NJEMU

NIKAKO

+++++ ovo je bas dobra definicija vranja :D

Pa kad sam tu rođen...znam šta govorim.:-)

VRANJE OLEELEOELEOLELOELE