Prijava
   

Zaust

Rezignirani odustanak od konstatacije i komentara. Karakteriše ga prebledelo lice, poluootvorena usta zgrčenih mišića i pilj protkan nevericom, ogrnutom preseljenim blamom i iskrenim saučešćem za objekat zausta. Prouzrokovan skrnavljujućom izjavom, bez uporišta u koritu logike, koja poziva na osudu i linč, ali ujedno, zbog evidentne manjkavosti, ne dozvoljava slušaocu da na istu odgovori smislenom replikom, jer bi time bila afirmisana i ujedno ovaploćena u realnom svetu. Stoga se neposredno pred akt zausta, linearni tok vremena usporava, dajući mogućnost slušaocu da izjavu donekle svari, svojim neuronima podari dijareju, izazove anemičnu uzbunu u organizmu, i glasnicama oduzme mogućnost vibracije i moduliranja protoka vazduha. Zaust je evolutivno proizvedeni muk, skrojen da inferiornim primercima onemogući društveni fidbek, da ih otuđi, ražaluje i sahrani, antipod otrovnoj potenciji reči, neodobravajuća tišina pažljivo položena na pijadestal ljupko otkrivenih grudi.

- 'Ajde, ne seri, Niklbek je najjači bend ikada. Uuuuu, mi vona bi a rok star.
- ...zaust...
______________________________________________________

Reklame se završavaju, napuderisana voditeljka veštačkih usana umešno popravlja svoju suknju, kratak pogled u kamermana, 3. uložak na mestu, deca su dobro gledaju obrazovni program o lepršavoj estetici Kundere, plata legla, 2., da l' ću opet tranzitovati danas sat vremena do Novog Beograda, otišla mi lamela na kolima, 1., nakraj sela, žuta kuća, tinini, la la šala, koka maka, mantra, mantra, od jupola kanta, 0...

- Ponovo, dobro veče, dragi nam gledaoci, konačno smo došli pred sam svršetak Vaše, ali i naše omiljene emisije "Istina ili draž". Čini se da smo pretresli sva pitanja koja su vas mučila, iako na iste nismo dali odgovore. Kao što kažu, reč je reč, a kec od osmice aerodinamičniji je. Gospodine predsedniče, možete li za sam kraj izdvojiti nešto, sinopsis Vašeg života, ili neku izdvojenu anegdotu, koju biste podelili sa našim gledaocima, greota bi bilo uskratiti naše čekiće, srpove, pardon uzengije i nakovnje za Vaš verbalni dominantni alfamozitet.

- Naravno, Draga, ono što bi Srbija volela da čuje, ja znam, jer Srbija to je kazaljka na mom satu, dlaka u mojoj obrvi, pupak moga sina, moj nebolni hemoroid, Srbija kada diše ja sablažnjivo drhtim. Srbiji ću reći, da sam se rodio jako mali u nedrima beogradskih ulica, gde sam deranski trčao po kaldrmi, bio bezbrižno zaljubljen u nebo i znanje. Avaj, detinjstvo mi brzo prođe, odgovornost dušebrižna dođe, te sam upisao škole i završio. Ljubljah svoga stranačkog lidera, svakoga od njih. Brzo sam se verao po stranačkoj lestvici, služeći se svakakvim psinama i jezivostima. Ne(očekivano), pa vidite li kako se i verbalno služim zagradama, khm, narod Srbije video me je kao nekog vanredno intelektualnog, jer narod Srbije zna, on oseća, treperi, nebeski je narod Srbije, Srbija je nebo podarila. Dok kažeš keks, ja premijer, rodbina zadovoljna, sem burazera, svako ko dođe litar rakije, ja đuture u kazan na prepek, dajem Nikolviću da udari etiketu. Stan, dva tri, ti mala prepelica, a ja predsednik. Kada nađem vremena volim igrati šaha, jednom sam izgubio od Sofije Polgar, pa sam naredio da joj prisilno oduzmu pasoš, i na kolima napišu OPERI ME. Kad igram bilijar rukom ubacujem kulge, štap je previše gej, o Srbijo, propseriraš na krilima mojim grifonovskim, a tek bi samo da vas nisam jebao za penzije, onako kao naš plaćenički američko - nemački blok kroz pokret Otpora Slobu one godine, dok sam ja još bio vadikal. Volim da plodim, sam vrh MMF-a i Svetske narodne banke često organizuje seminare koje ja pohodim, za tebe Srbijo, basnoslovna zemljo neizmernog čojstva, kamenu po kojem se proliva plod mojih semenika. Volim te Srbijo, zvoni mi JOTAPHONE, budi mi dobro, budi mi hrabra, tek će biti gore, Ja, da veliko J, kad vam kažem, stena će da puca, drom da se slama, zemlja da se trese. Hvala Vam lepo.

- Hvala i Vama, gospodine Predsedniče, do sledećeg puta.

Odjavna špica...

Srpska nacija: ...zaust + istovremeni konfuzni aplauz.

Komentari