Prijava
   

Pendrek

Verni pratioc svakog iskrenog Milicajca. Vaspitna palica, po starom dobrom narodnom je to batina. Nosi ga Harodna Milicija o pojasu, nosi je Oklopljenda Žandarmerija (Nindža Kornjače) na utakmicama i vojna milicija na smotri i na kapiji od kasarne. Vojno-milicijski pendreci su bele boje i poput saobraćajca oni ih koriste za regulisanje vojnog saobraćaja.
U paleolitu su se izrađivale od drveta, kamena i koske. Drvene palice su bile dugo u upotrebi, negde u svetu ih i danas koriste, a od Kašmira do Australije bambus ostaje neprikosnoven do danasnjih dana. Drveni model palice je imao specifičan zvuk kada se ispusti na kaldrmu, koji je uz zvižduk milicijske zviždaljke značio beži. Iz tog vremena pendrek je postao produžena ruka milicajca koji sa pendrekom pokazuje prolazniku pravac, kuca na vrata, meša zaslađivač u kafi, potpisuje se u banci, mazi decu kod kuće, maše kolegi milicajcu, trese šljive, tuča šnicle za pohovanje, razbija orase za baklavu, pomera kravu sa druma, bocka unesrecenog da vidi da li je ziv, tapše kolegu po ramenu, diriguje muzici u kafani, tuče muvu na stolu, a pre svega služi da se raspizdi onaj koji laže ili krije istinu od narodne milicije. Pendrek je tako srastao za milicajca, da kada se milicajac upoznaje sa vama, on prvo skine desnom rukom pendrek sa pojasa, prebaci ga u levu, onda izbaci pendrek u levoj iza ledja, nagne se u napred, stegne vas desnom rukom ko marko suvu drenovinu, namršti se ko da vežba svoju grimasu i zaboravi da kaže ime.
Kasnije, a tu mislim na vreme od rata do devedesetih su se izrađivali modeli od kože, koji su mogli čak i da greju milicajca u dugim decembarskim noćima. Uz ovaj model milicija je dobila i drugog pratioca, komunikator, kojeg od milja zovu motorola. Kožni model i danas možete da nađete u kojima se prodaju kožni bičevi i garderoba od lateksa sa vešom od čipge i nešto lanaca, remena i gumenih jabuka i šargarepa. Unutra je bio upleten kanap, a spolja zategnuta koža. Milicajci su obožavali da drže desnom rukom pendrek, a levom da mu stežu vrh dok veličaju prednost istine u vašem iskazu za njegov zapisnik. Krajem osamdesetih godina Slovenačka milicija je izbacila kožni pendrek i uvela električni, sa dve elektrode na vrhu sa po par hiljada volti u najavi. Mediji su u to vreme izvestili da je to bio prvi vesnik separatizma u Sloveniji.
Najnovije vreme osim polimera i tvrde, kuvane gume sa armaturom donosi i neki i nekoliko modela pendreka. Osim teleskopiranog pendreka kojeg obično nose gilipteri, tu je tonfa i specijalni pendrek od metra kojeg nosi žandrarmerija, koji se karakteriše svojom dužinom. Pendrek od 65cm je ušao u upotrebu još početkom devedesetih uz kombat uniforme. U narodu je sinonim za pendrečenje u novom veku razulareno puštanje žandarmerije na narod o većim skupovima. Često se može videti kako milicajac setno gleda u pendrek i razmišlja: "Da mi je ovoliki ne bi razmišljao šta mi radi žena kod kuće."

Komentari

gde ima da se kupi ili proodaje pendrek???

Evo gde sam naso slike:
http://www.armyequipment.com/proizvodi.php?id=29

Ima da se kupi u staroj vojnoj opermi. Cuveni vojni otpad u Temerinu i radnja pored bioskopa jadran u Novom sadu "Kaplar". Ne znam gde ima takva radnja u Beogradu. Tu bi trebali biti stariji, ali povoljniji modeli, ali ne mora da znači.
E sad. Sva oprema Mile Dragic može da se kupi u lokalnoj radnji koja prodaje oružje, odnosno Lovačko Ribolovačku opremu. Tu može da se kupi Mile Dragić, Bereta, Zastava i ostalih proizvođača lovačka oprema. Mada je to i lovačka i sportska oprema, pa može svašta da se nađe. Ako nema trenutno pendreka, probaj da poručih jedan komad. Samo budi ljubazan.
Milicajci rano idu u penziju. Ima ih ko blata. Rashodovana oprema, a posebno ona koristena u najjuznijoj pokrajini se vodi ko nestala u ratu 99. Pitaj ih da ti odvoje jedan pendrek iz svoje kolekcije, "Uk'ro i sad mi skuplja prašinu".
Sretno!

E da.... :-) sam sebe da citiram:
Imaš da kupiš i pendreki i lisice i milicijsku uniformu na čičak u svakom seks-šopu koji drži do sebe.

ma bravo bre.
MA BRAVO BRE!