Prijava
   

Sizifov posao

U Srbiji, Sizifov posao se sastoji iz sledećeg: kreneš na studije, nemaš kintu za iste ali se krpiš i upravo to ti je i motivacija da ga završiš (a kad ga završiš, stigneš do pola brda), onda sav pun entuzijazma kreneš da tražiš posao sa diplomom u ruci (stagniraš, ali si jak, držiš kamen da ne ode nizbrdo), konačno ga nađeš na pošteno i daješ sve od sebe da se dokažeš (nastavljaš da guraš kamen uzbrdo), dok ne ustanoviš da te svi jašu zato što si zelen, usput postaneš i žrtva mobinga, te daš otkaz iz principa (izuzetno hrabar korak, kamen nastavlja svoj put ka vrhu), nakon čega igrom slučaja opet na pošteno nađeš novi posao (litica je ovde manje strma, što ne umanjuje tvoje zasluge) na kom ili nemaš puno radno vreme ili kasne plate (počinješ da posustaješ, snaga te izdaje, ali guraš i dalje po inerciji), sve do trenutka kada shvatiš da svi tvoji napori, trud i snaga imaju rok trajanja, a taj rok trajanja je onaj dan kada pomisliš: „Jbg, hteo sam sve na pošteno“ (potkočiš kamen rukama i nogama, osvrneš se na sve ono što si uradio, na sav onaj entuzijazam koji te krasio, i teška srca (s kamenom na srcu) pomeriš i ruke i noge i posmatraš kako kamen odlazi u nepovrat, kao i tvoj minuli rad). Jebiga, Sizife, vreme je za neplaćeno!

Komentari

Ne bih da ispadne da se šlihtam, ili nešto još gore, ali moram da kažem da je, po mom mišljenju, ovo jedna od najboljih definicija.

Ja nemam razloga da se slihtam :) ali prvo sto sam pomislila kad sam procitala ovu def je :" E ovo se zove definisanje!"

Tako je...nazalost.

Ljudi, o kakvom šlihtanju pričate? Nisam ja mod pa da neko posumnja da mi se šlihtate. I'm just Mrs. House and I say thank you.

Ali ja sam (The) mod. Mozete meni slobodno. :p :)))))
Salu na stranu, odlicna definicija. Svaka cast Mrs. House! ;)
++++

bravo! nažalost sve je istina. Ja sam sada u trećem redu ove tvoje defke, i guram kamen uzbrdo, sa nadom da će me snaći bolja karma, jer stvarno dajem sve od sebe :)
+++

Ne puštaj kamen, Euglena!

Ja ću da pročitam još par puta...valja se...;)))

Sve je ovde istinito, od "U" do "neplaceno", i jedino sa ovim mobingom ne mogu da se identifikujem ;)

Ali nema pustanja kamena, jer ne mozes da se izmaknes, a da te kamen ne pregazi...

Sva sreća, Jericho, da ne možeš sa tim da se identifikuješ. I ne treba. A nama koji možemo ostaje samo da pišemo ovakve definicije :-(

Komentar lične prirode.
Studiranje okončavam, diploma u ruci.
Posao je najveća moguća pretnja jer ga nema. Ipak, dobijam posao i pored 1554 nezaposlenih kolega u gradu (to se zove veza).
Putujem oko 2 sata do posla i uživam u svom poslu. Dajem sve od sebe.
Dobijam mogućnost da me zaposle za stalno i kada se i ta mogućnost ostvarila , mislila sam da je ceo svet moj!
Bio je još "više moj" kada mi za par meseci daju mogućnost postdiplomskih studija.
Tu sam usporila, ipak, i to sam okončala.
Nakon toga, imam mogućnost da se "popnem" u surovoj hijerarhiji, i to mi polazi za rukom. Na tom mestu je najteže. Više ga ne želim.
Bilo je manipulacija sa kamenom, bilo je iskušenja svakih vrsta, bilo je i mobinga...
Ipak, najveća satisfakcija : i dalje sam svoja i mirno spavam.

Majče, baš lep komentar. Ja sam posle ovog gore opisanog iskustva rešila da ću uvek da dam otkaz ako vidim da počinjem da se nerviram, ma kako dobar bio taj posao, i tako je i bilo. I ja mirno spavam :-)

Zaboravila sam , pa da dodam.
U međuvremenu : naučih puno od zlih ljudi. Ko bi reko?!

ovo moram da zatefterim, nek se nađe
teško je naći posao u kom će sve da bude na mestu, uvek, ali uvek će nešto da fali, ali je dobro ako nađeš neki u kom to što fali, bude nešto menje bolno
i naravno +++

svaka čast matori! + ko raskrsnica

++
али ја тек треба да закорачим у живот, немој ме обесхрабривати :) !

auuuu, svaka ti čast...vredelo je pročitati +++++

Ej deco, deco. Pa našoj državi, ne samo da se odavno skotrljao kamen, nego je i ona zajdeno s njim potonula u beznađe. U provaliju iz koje nama izlaza. No,lepo je nadati se.
Inače + za definiciju.