Prijava
   

Srbi - potraga za nestalim narodom

- Majk, šta se dešava?
- Dešifrovali smo izveštaj, gospodine Mejson. Šiforvan je dvostrukom šiform, mora da je nešto veoma bitno. Izvolite.
- Daj. (Čita.)

Poštovani, gospodine Mejson
Podnosim Vam izveštaj o mojim poslednjim otkrićima.

Iako znam da su moji preci pre 200 godina doselili na Zemlju sa naše kolonije, Barnard 5, pre par godina vođen željom da saznam sve o svom poreklu, utvrdio sam da ne samo da sam imam srpske gene, već da je moj najstariji predak rođen u Vinči pre više od 16 000 godina (tačnije 14.10.7022. godine p.n.e. (1.10. po starom julijanskom kalendaru).

Velika misterija nestanka Srba, koja kao i nestanak Atlantide već milenijumima izaziva velike polemike, naterala me je da tragam za svojim nestalim precima. Ovog leta sam po ko zna koji put istraživao na planini Rtanj i juče sam došao do neverovatnog otkrića. Kopajući po ostacima jedne od koliba naišao sam na kovčeg, neku vrstu vremenske kapsule. Pisao je datum: 03.08.2517. U kovčegu je bio neki starinski uređaj za čuvanje podataka. Lako sam ga uključio, a na ekranu sam počeo da čitam potpunu retrospektivu događaja koji su doveli do nestanka Srba. Ukratko, desilo se sledeće.

Kao što znamo, posle turbulentnog početka 21. veka. Srbi su 2041. godine, kako su tada govorili, konačno uz pomoć Rusa i Kineza oslobodili i poslednji pedalj, okupiranih srpskih teritorija i podigli veliki zid na granici Karlobag - Ogulin - Karlovac - Virovitica ka Evropskoj Uniji, kao i na Prokletijama ka Albaniji. Stvaranje tadašnje Velike Srbije je započeto po završetku Trećeg svetskog rata koji se završio 2023. godine, u kome za divno čudo Srbi nisu učestvovali. Iako je zbog ratnog stanja bila veoma teška situacija, Srbi su se masovno posvetili rešavanju problema bele kuge jer se većini bez obzira na nesrećne okolnosti konstantno povećavao nagon za polnim odnosima ili kako su tada Srbi govorili: jebalo im se za sve. Do kraja 21. veka broj Srba je narastao na 20 miliona, a do početka 23. veka i na 50 miliona. Nažalost, to vreme je karakterisala potpuna odsutnost demokratije, tako da su sve pristlaice demokratije i liberalnih ideja, tzv. drugosrbijanci bili potpuno eliminisani, a svaki pokušaj destabilizacije režima se kažnjavao zatvorom, a neretko i smrću.

Sigurno se sada pitate šta se desilo sa Srbima i zašto su nestali kad su postali suvereni vladari Balkanskog poluostrva? Srbi ne bi bili Srbi, da ne rade nešto iz inata. Negde početkom 23. veka, tačnije 2207. godine, neki Milutin Slavković iz Moravgrada (grad u nekadašnjoj centralnoj Srbiji), po struci farmaceut, tragao je na planini Rtanj za nekim vilinskim tartufima. Kopajući na jednoj padini upao je u jarak. Ništa bi bilo čudno da nije našao neka vrata od čudnog metala. Dodirvnuši ih, vrata su se sama otvorila i ušao je u unutra. Rtanj je ustvari bio kamuflaža za veliki svemirski brod ili nekakvu vanzemaljsku vojnu bazu u obliku piramide. U samom središtu se nalazio veliki prostorno-vremenski portal, tj. tzv. zvezdana kapija. To je bilo samo jedno od nekoliko Teslinih tajnih izuma kojima je nekadašnja najveća vojna sila, SAD, dugo tragala. Izenenađen otkrićem, pobegao je napolje i sutradan se vratio sa kumom, Milojem Rajićem, elektroinženjerom iz tadašnjeg Niša, koji je poveo još petoricu svojih kolega. Uključili su portal i prošli kroz njega. Izašli su sa druge strane, ali više nisu bili na Zemlji već na nekoj drugoj planeti koja ima dva sunca i tri meseca. Čist vazduh, netaknuta priroda, a gravitacija i klima identična Zemljinoj ih je naterala da se trajno sa porodicama i prijateljima presele tamo.

Malo po malo, počele su da kruže priče o čudnoj pećini "gde ljudi nestaju". Međutim, sve više i više Srba je odlazilo na Rtanj i više se nije vraćalo. Srbi su počeli masovno da se sele na drugu planetu iako je Srbija postala najbogatija zemlja u Evropi. Hteli da za inat, ali u tajnosti svetu dokažu da su "nebeski narod".

Do početka 25. veka se naglo smanjio broj stanovnika Srbije sa 50 na samo 8 miliona, a na novoj planeti je narastao na čak 70 miliona. Srbi su novu planetu su nazvali Perun, po vrhovnom bogu iz doba kad su bili mnogobošci. Po ovim dokumentima, izgleda da su na Perunu koristeći blagodeti Teslinih izuma postali veoma razvijena civilizacija.

Sve slabija naseljenost Srbije je počela da bude velika enigma za sve ostale države. Iako je srpska privreda i dalje bila jaka, a bolesti uspešno iskorenjivane, ceo svet je intrigao sve veći broj napuštenih gradova i sela u Srbiji. Srbi su dugo čuvali tajnu o portalu, a svaki pokušaj odavanja podataka strancima (čak i Rusima, i Kinezima) se kažnjavao smrću. Međutim, bugarski špijuni, negde krajem 25. veka su ipak uspeli da saznaju za portal, ali su bili uhvaćeni i streljani. Srbi sa Peruna su rešili da isprazne celu unutrašnjost Rtnja i da unište portal, a preostale Srbe evakuišu. To je izazvalo opet podele među do tada složnim Srbima jer određen broj nije želeo da napusti Zemlju. Veliki egzodus Srba na drugu planetu, obelodanjena priča o zvezdanoj kapiji, a mali broj preostalih Srba (oko tri miliona), koji su za inat ostali, uslovio je asimilizaciju Srba u narednim vekovima od strane Bugara, Mađara i pre svega Albanaca kojih je tada bilo 80 miliona. Preostali Srbi su dugo ratovali za svoju nezavisnost. Poslednja velika bitka se desila 2589. godine, kada su udružene evropske snage, zajedno sa Rusijom i Kinom ušle u Srbiju i došle do Rtnja, ali unutar planine nisu ništa našli, osim velike pećine. Već 2604. godine Srbija je prestala da postoji kao nezavisna država. Do 2800. godine je nestao i poslednji Srbin na Zemlji.

Od svega ostao je samo ovaj kovčeg koju Vam donosim narednih dana u Bekam Siti. Poznajući Srbe, verovatno su iz inata već napustili Perun i naselili neku novu planetu. Ja sam ubeđen da i dalje posećuju Zemlju da vide šta se dešava. Opet za inat nama koji još uvek živimo ovde.

S poštovanjem,
Demijan Fridom
U Božinovgradu (nekadašnji Niš), 28.06.4789.

Takmičenje "Bolje rob nego..."

Komentari

dobra...
Božinovgrad... jaoo... koja pobeda na kraju.
+++

Добра, Фендерот!

Ima nekih kliše momenata i uticaja pop kulture, ali uspela je i da zaintrigira i da nasmeje. Veliki +