Prijava
   

ANATEMA

U bukvalnom prevodu anatema (sa starogrčkog ανάθημα) znači- posvetiti ili posvećeno,a u današnjem značenju, kletva ili prokletstvo.
U antičkoj Grčkoj anatemom se nazivala žrtva bogovima odnosno što je posvećeno bogovima. U upotrebi pravoslavne Crkve anatema znači da se onaj, koji je primio anatemu, izdvaja iz zajednice vernika i predaje na milost ili sud Božiji i od tad nije više Crkva odgovorna za tu personu, već anatemisana persona ima sama da odgovara pred Bogom. Anatema u pravoslavnoj Crkvi je ravna ekskomunikaciji u rimokatoličkoj Crkvi.
Semitski koren od kog je postalo starozavetni hērem, anatema, znači “staviti na stranu”, “zabraniti upotrebu nečega u neposvećene svrhe”. Ovo bitno označava posvećenje Bogu.

Poznati anatemisani/ekskomunicirani ljudi
•Arije
•Jovanka Orleanka
•Đordano Bruno
•Martin Luter
•Jemeljan Pugačov
•Lav Nikolajevič Tolstoj

Komentari

Verujem u Boga, ali da li stvarno neko misli da je crkva ta koja će na sebe da primi vaše grehe i da vas time spasi od kazne božije, čak i da vas ne anatemiše. Hmmmm?

Brate mili, ako doniraš neki od njihovih objekata u izgradnji, kao što je svojevremeno +Veselin Bošković učinio sa hram Sv. Luke na Vidikovcu (Bg-sko naselje) gde je dao gratis gradsko zemljište i ruski (crveni) mermer za fasadu, ne samo da će da primi grehe već će velikodušno da te "ovevekoveči" u porti k'o patrijarha, ŠTO JE SLUČAJ I SA GORE POMENUTIM BLAŽENOPOČIVŠIM GOSPODINOM

E moj stari, suština je u tome da niko ne može da oprosti ničije grehe već čovek mora potpuno sam da pobedi zlo u sebi i tek onda da moli za oproštaj grehova. Tu crkva ne igra nikakvu važnu ulogu. Može sto sveštenika da se moli za tebe, ali ako si grešan, grešan si sve dok to sam ne shvatiš i klekneš pred bogom.

E, to dobro pričaš Nešo...
Džaba sve kad je svuda u i okolo zlo i naopako...